Den enkle idé er, at madkulturen i Norden en dag skal være kendt, beundret og elsket i verden for sine høje ambitioner og herlige måltider, for evnen til at forene velsmag og sundhed, for sin generøsitet og for sin ansvarlighed i forhold til de udfordringer, som i det store perspektiv knytter sig til fremstilling og forbrug af fødevarer. En række af nordens toneangivende kokke underskrev manifestet i 2004.
Nyt Nordisk Køkkens målsætninger er:
- At udtrykke den renhed, friskhed, enkelhed og etik, som vi gerne vil forbinde med vores region.
- At afspejle de skiftende årstider i sine måltider.
- At bygge på råvarer, som bliver særligt fremragende i vores klimaer, landskaber og vande.
- At forene kravet om velsmag med moderne viden om sundhed og velvære.
- At fremme de nordiske produkters og producenters mangfoldighed og udbrede kendskabet til kulturerne bag dem.
- At fremme dyrenes trivsel og en bæredygtig produktion i havet og i de dyrkede og vilde landskaber.
- At udvikle nye anvendelser af traditionelle nordiske fødevarer.
- At forene de bedste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske traditioner med impulser udefra.
- At kombinere lokal selvforsyning med regional udveksling af varer af høj kvalitet.
- At invitere forbrugere, andre madhåndværkere, landbrug, fiskeri, små og store fødevareindustrier, detail- og mellemhandlere, forskere, undervisere, politikere og myndigheder til et samarbejde om dette fællesprojekt, der skal blive til gavn og glæde for alle i Norden.
Underskrivere:
- Erwin Lauterbach, Danmark
- Eyvind Hellstrøm, Norge
- Fredrik Sigurdsson, Island
- Gunndur Fossdal, Færøerne
- Hákan Örvarsson, Island
- Hans Välimäki, Finland
- Leif Sørensen, Færøerne
- Mathias Dahlgren, Sverige
- Michael Björklund, Åland
- René Redzepi, Danmark
- Roger Malmin, Norge
- Rune Collin, Grønland