Bæredygtighed: foreløbige resultater
I 2021 vedtog vi en ny bæredygtighedsstrategi og satte mål indenfor en række områder, herunder for reduktion af vores klimaaftryk. Vi gør løbende status over de indsatser, vi har sat i værk for at nå målene, og her på siden kan du læse om nogle af de foreløbige resultater.
-
Bæredygtighed i Meyers
Klima
Foreløbige resultater
I en madvirksomhed kommer langt den største del af klimaaftrykket fra de råvarer, der indgår i måltiderne. I Meyers kommer omtrent 95% af vores samlede klimaaftryk fra de råvarer, vi bruger. Her har vi sat os for at mindske aftrykket fra vores råvareforbrug med 30% per kg mad i 2025, og med 50% per kg mad inden 2030 med 2018 som udgangspunkt.
På tværs af alle forretningsenheder oplevede Meyers fra 2018 til 2021 et fald på 20% i CO2 pr kg mad. Blandt de ting, der gør den største forskel i den reduktion, vi har gennemført, er at vi har reduceret mængden af rødt kød til fordel for gris, hvor klimabelastningen pr kg går fra ~45 kg til 3,5 kg
Specifikt i kantinedriften gælder det at:
- CO2 pr kg mad er faldet med 20%
- Der udledes 56% mindre CO2 fra kød
- Udledningen pr kg mejeri er reduceret med 17%, som følge af større forbrug af mælk (~0,5 kg CO2 pr kg) og relativt mindre ost (6,3 kg CO2 pr kg)
Reduktionen er blandt andet opnået ved at bruge månedlige kantinerapporter med det aktuelle klimaaftryk og ved løbende at uddanne vores køkkenchefer i grøn mad. Vi har desuden indført en bonusordning for køkkenerne, når CO2-aftrykket nedbringes samtidig med at kvaliteten og kunderne er tilfredse.
Det er glædeligt, at vi kan se synlige effekter af de tiltag, vi gør. Der er fortsat potentialer i at skrue ned for kødet og op for det grønne og bælgfrugterne.
-
Bæredygtighed i Meyers
Stedsans
Foreløbige resultater
En ny måling i 2023 viser, at vores kantiner hver dag til frokost serverer syv gange flere bælgfrugter, end den gennemsnitlige dansker spiser på en dag, og isoleret set i kantinerne er brugen af danske bælgfrugter steget fra 1% til 12%. Generelt oplever vi, at kendskabet og interessen for bælgfrugter er stigende. Det er et afgørende udgangspunkt, hvis vi skal lykkes med en grøn omstilling af vores måltidsvaner.
I 2022 brugte Meyers 41 tons flere bælgfrugter end i 2018, hvilket næsten er en fordobling, og samtidig gik andelen af bælgfrugter dyrket i Danmark i samme periode fra næsten ingenting til over 6 tons, svarende til 7%.
Kantinerne spiller en stor rolle som aftager af størstedelen af de danske bælgfrugter, efterfulgt af frokostkøkkenerne.
Ved at rykke fra under 1% til 7% på fire år, har vi vist, at vi kan være med til at rykke ved den grønne omstilling ved at indgå aftaler med danske producenter – samtidig med at vi gennem madlavning skaber et marked for danske bælgfrugter. Vores mål er at komme så tæt som muligt på 100 % nordiske bælgfrugter i 2025. For at nå den ambition arbejder vi tæt sammen med danske og svenske producenter af ærter, linser og bønner for tilsammen både af øge udbuddet og efterspørgslen.
I 2023 regner vi til at kunne dække mere end halvdelen (56%) af vores forbrug af bælgfrugter fra nordiske producenter.
-
Bæredygtighed i Meyers
Økologi
Foreløbige resultater
I Meyers har vi arbejdet med økologi i mere end to årtier, og vi ser økologi som en vigtig del af et helhedsorienteret arbejde med bæredygtighed. Hele virksomheden skal løfte sig samlet, så vi i 2025 har en samlet økologisk tonnage på mindst 60%.
Ambitionen er, at alle Meyers kantiner allerede i 2023 har Det Økologiske Spisemærke i sølv, svarende til 60-90% økologi, og at 10% af kantinerne har guldmærke, dvs. over 90% økologi. Målet er også at øge det økologiske salg til 80% på færdigretter i Coop i 2023, og at 90% af salget på tværs af Meyers produkter i Coop er økologisk i 2025.
Vi har i 2022 opnået en økologiprocent på 47% på tværs af Meyers, og i kantinerne er økologiprocenten oppe på 59%, hvilket er en stigning på 12% siden 2018. Samtidig er alle brød og kager i vores bagerier nu bagt med økologisk mel og korn.
Vi mener, at økologi er en af hjørnestenene i at operere på en ansvarlig måde i tæt samarbejde med landmænd og give dem mulighed for at dyrke afgrøder på en langtidsholdbar måde.
Nyheder
-
Bæredygtighed
Madens Folkemøde 2023
For fjerde gang slår Madens Folkemøde teltpælene i jorden i den lollandske muld på Engestofte Gods. Den 2. og 3. juni står store smags- og måltidsoplevelser i kø, når det skal handle om det, der er på vores tallerkner, og måden vi producerer det på. Ambitionen er, at Madens Folkemøde sætter scenen for den vigtige demokratiske diskussion om vores fødevaresystem og vores madkultur.
-
Bæredygtighed
Mariagertobahvede
-
Bæredygtighed
Børsen Bæredygtigt
Meyers fremhævet af Børsen Bæredygtig for at nå 20% CO2-reduktion
-
Bæredygtighed
Meyers lancerer hudplejeserie baseret på bælgfrugter
Med afsæt i et overraskende forskningsresultat løfter Meyers nu sløret for, hvad der skal være et nyt forretningsben i virksomheden: En hudplejeserie baseret på økologiske, danske bælgfrugter
-
Bæredygtighed
Spis efter sæsonens råvarer i marts
Det er nu officielt blevet forår, og et skift i årstiden betyder også, at der er kommet en håndfuld nye råvarer i sæson.
-
Bæredygtighed
Claus Meyer og Bo Frederiksen besøger Aftenshowets julestue
Den d. 22. december 2022 besøgte Claus Meyer og Bo Frederiksen Aftenshowets julestue på DR1. Vi har samlet alle opskrifterne til jer her.