Hvorfor holder vi pinse?
Nu kommer foråret, som byder på stribevis af helligdage, som alle giver os en god grund til at samle dem, vi holder af, hvor vi skal nyde årets første solskinstimer og spise særlige retter og traditionelle menuer, som knytter sig til højtiderne.
Pinsen har en helt særlig tilknytning til Helligånden. Inden Jesus steg til himmels på Kristi Himmelfartsdag, lovede han nemlig sine disciple en talsmand til at tale på deres vegne, når de skulle fortælle om den genopstandne frelser. Det blev Helligånden, som gjorde dem i stand til at udbrede evangeliet til alle folkeslag. Derfor kalder man ofte Pinsen for kirkens fødselsdag.
Det er derfor også mest inde i kirkerne, at Pinsen bliver holdt i hævd. Her er det da også en reel festdag med pinsegudstjenester både pinsedag og 2. pinsedag. Særligt Grundtvig har bidraget til festen med en lang række pinsesalmer, som vi stadig synger den dag i dag. Du kender måske også udtrykket ’at se pinsesolen danse’. Det kræver, at du enten står meget tidligt op eller fester natten igennem for at opleve de første solstråler på pinsedag. Det er faktisk en københavnsk tradition, for når Tivoli og andre forlystelsessteder lukkede, trak folk ud imod Frederiksberg, hvor de så solen stå op fra Frederiksberg bakke.
Hvornår er det pinse?
Det er ikke let at holde styr på, hvornår helligdagene falder, bestemt ikke, når de varierer fra år til år. Pinsen afhænger f.eks. også af, hvordan påsken falder det givet år. Påsken kommer nemlig først med sine gule kyllinger og æggejagt i haven, og 50 dage efter påskedag kommer pinsen. Ja faktisk kommer ordet ’pinse’ af det græske ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyvende. Fordi den altså er afhængig af påsken, falder den forskelligt hvert år - men dog altid i maj eller juni.
Hvad spiser vi til pinse?
I den almindelige befolkning står pinsen lidt i skyggen af både påsken og julen og er ikke på samme knyttet op til måltidstraditioner eller særlige handlinger, men de fleste bruger da alligevel fridagene til at samle familie og venner om god mad og drikke. Man kan derfor ikke pege på en særlig, traditionel pinsemenu, ligesom man kan med mange andre af årets højtider.
Men måske kender du pinsefisk? Lidt ligesom at vi spiser and til jul og kyllinger til påske. Hvis ikke, så er det fuldt forståeligt, for det er faktisk en relativt ny tradition fra 1991, da daværende biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt gik sammen med Foreningen Fiskebranchen, om at markedsføre fisken som danskernes pinsespise. Han var ganske enkelt bange for, at pinsen skulle blive madløs, nu den ikke ligesom julen har anden eller påsken har kyllingen. Det er i dag blevet til en hyggelig tradition, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid.
En spændende pinsefrokost – Pinse
Har du inviteret gæster til pinse, og leder du efter idéer til en traditionel pinsefrokost? Så lad os inspirere dig til en spændende pinsemenu. Du kan også bestille Meyers pinsefrokost, som er sammensat ud fra årstidens allerbedste råvarer. Her har vores kokke kredset om menuen, hvor I kan glæde jer til grønne og hvide asparges, knasende spidskål og søde rabarber. Sammen med sæsonens mest udsøgte smage vil kylling, rejer, bønner og andre delikate saucer komplementere hinanden, som sammen sætter rammen for en smagfuld pinse. Her sørger vi for, at din pinsefrokost bliver leveret direkte til døren, så du kan nyde dagen og de smagsoplevelser, Meyers tager dig igennem.