Sådan gør du
Rødbeder
Skrub rødbederne rene for jordrester. Læg dem i et ildfast fad sammen med en håndfuld salt. Bag ved 180° i 50-60 minutter. Lad rødbederne køle lidt af. Så kan du let pille skrællen af de stadig lune rødbeder. Lad dem køle helt af i køleskabet, gerne natten over.
Sprødt brød
Læg brødskiverne på en bageplade, pensl med olivenolie, og krydr med salt. Bag ved 180° i 7-8 minutter, og køl af på en rist.
Sennepsdressing
Rør cremefraiche med sennep, sukker og nogle dråber citronsaft. Smag til med salt og peber.
Østersvinaigrette - og åbning af østers
Begynd først at åbne østers lige op til spisetid. Læg et viskestykke på et spækbræt. Læg en østers på viskestykket med den spidse ende mod den hånd, du har østerskniven i. Bladet af kniven skal vende ind mod dig selv. Sæt så kniven i ”låsen” mellem top og bund med en vinkel på ca. 45°, og pres samtidig let ind mod østersen, og vrik kniven frem og tilbage (ikke op og ned), indtil kniven er ca. 2 cm inde i østersen.
Drej hånden fremad, og så popper østersen. Nu fører du kniven ned langs siden af østersen for at skære lukkemusklen over og fjerne toppen. Lugt til østersen, om den dufter dejligt friskt af hav, og tjek for skaller, og fjern dem forsigtigt med knivspidsen.
Læg østersene i en skål, efterhånden som de bliver åbnet, og tag dem til sidst op, og hak dem groft. Læg dem tilbage i skålen sammen med citronsaft, olivenolie og finthakkede skalotteløg. Hvis du ikke er helt klar, så sæt dem i køleskabet.
Ved servering
Skær de bagte og afkølede rødbeder i skiver på ca. 2-3 mm, og fordel dem på et fad sammen med østersvinaigretten. Top med sennepsdressing, brøndkarse og brød.
Ingredienser
Rødbeder
750 g rødbeder
1 håndfuld salt
Sprødt brød
8 skiver hvedebrød i tynde skiver
2 spsk olivenolie
Sennepsdressing
¾ dl cremefraiche 38 %
1 spsk grov sennep
½ tsk sukker
citronsaft
½ tsk salt
friskkværnet peber
Østersvinaigrette
12 østers
3 spsk citronsaft
5 spsk mild olivenolie
1 lille skalotteløg
Desuden
1 håndfuld tallerkensmækkere