Vi prioriterer økologi i din frokost - men hvorfor?

Økologi er en vigtig prioritet for os. Men hvorfor egentlig – og er økologien stadig relevant i et bæredygtighedsperspektiv?

Klima er på alles læber, når vi taler om mad og bæredygtighed – af gode grunde. Men klimahensynet er ikke hele historien om et bæredygtigt fødevareforbrug. Der er mange hensyn at tage, og her kommer økologien ind.

Helhedsperspektiv på bæredygtighed

Med økologien prioriterer vi flere forskellige bæredygtighedshensyn: Når vi bruger økologiske råvarer, skåner vi markerne, naturen, grundvandet og vores kroppe for pesticider, og vi undgår miljøpåvirkningen fra kunstgødning, der blandt andet går hårdt ud over vores vandmiljøer. Økologisk produktion bidrager ikke mindst til god dyrevelfærd gennem de høje krav, økologiske landmænd forpligter sig til at overholde, med hensyn til dyrenes plads og adgang til fri luft.

Kun Bangladesh er mere intensivt dyrket end Danmark. Ved at vælge økologisk kan vi mindske presset på naturen i vores lille frimærke af et land. Når vi i vores køkken for eksempel udelukkende bager med mel fra korn, der er dyrket økologisk i Norden, skåner vi store mængder grundvand: for hvert kilo økologisk mel eller hver ca. 1,8 kg økologisk brød, sparer vi 330 liter grundvand for at blive forurenet med sprøjtegifte.

Er økologi klimavenligt?

Som tommelfingerregel kan man regne med, at klimaaftrykket er sammenligneligt for økologiske og konventionelle råvarer. Der kan dog være nogle økologiske fødevarer, der har et højere klimaaftryk end de tilsvarende konventionelle. Når dyr for eksempel har frihed til at bevæge sig mere, bruger de mere energi og spiser mere. Det øger deres klimaaftryk. Også i dyrkningen af grønne råvarer kan aftrykket være lidt højere, fordi udbyttet ikke er lige så stort som i konventionel produktion. Det kan dog være omvendt for andre råvarer, da nogle økologiske produktioner er mere energieffektive end konventionelle.

Vi har sat ambitiøse mål for at reducere klimaaftrykket fra måltiderne. Men vi mener samtidig, det er vigtigt at prioritere økologien. Hvad mener du?

Fem fordele ved økologi

  • 1

    Renere mad

    Når du køber økologisk, får du fødevarer uden syntetisk kemi og tilsætningsstoffer, og du undgår pesticidrester i frugt og grønt.

  • 2

    God dyrevelfærd

    Dyrevelfærd er en af de helt afgørende fortrin ved at vælge økologi, når det handler om animalske fødevarer. I økologisk husdyrhold skal man leve op til fødevaresektorens strengeste standarder for dyrenes trivsel og udfoldelsesmuligheder.

  • 3

    Godt for grundvandet

    Når du køber økologiske varer, er du med til at spare grundvandet for rester af de giftstoffer, som bliver brugt på ikke-økologiske marker. Det gør en vigtig forskel i et lille og meget intensivt dyrket land som vores, hvor det vand, vi drikker, er under vores landbrugsjord.

  • 4

    Mere natur i de dyrkede landskaber

    Der er i gennemsnit 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på økologisk dyrkede arealer, sammenlignet med ikke-økologisk landbrugsjord. I kraft at mindsket forurening skåner økologisk dyrkning dyreliv i vandmiljøer.

  • 5

    Mere smag?

    Man kan ikke altid sige, at økologiske råvarer smager bedre end konventionelle. Men alt andet lige får økologiske planter og dyr mere tid til at vokse, og under mere naturlige betingelser. Derfor er det ofte økologiske varer, der løber afsted med gourmet-priser.