De fleste har nok en idé om, i hvilken retning man skal gå, hvis man vil mindske klimaaftrykket fra sit madforbrug. Men der er god grund til at se på, hvad der batter mest – og måske aflive en myte eller to.
Ja, flere planter gør størst forskel
Debatten om mad og klima kredser stort set altid om at skære ned på kødet. Og det er også den enkeltstående handling, der har den største effekt. En danskers gennemsnitlige co2-aftryk fra mad og drikke er på 3 ton Co2 om året. Omtrent en tredjedel af det stammer fra oksekød alene. Særligt drøvtyggerne – kvæg og lam – har et stort klimaftryk pga. deres udledning af metan, der er mere end 80 gange så kraftig en klimagas som CO2. Også bidraget til afskovning fra kvæghold vejer tungt i regnskabet. Så ved at mindske kødforbruget bare en smule, kan vi gøre et stort indhug i vores klimaaftryk.
Vælg kød med omtanke
Du behøver ikke udskifte alt kød med bønner og linser, for at det gør en forskel. Hvis alle danskere på en gang besluttede sig for at skære forbruget af oksekød ned med tre fjerdedele og spise lige dele gris og kylling i stedet, ville vores bidrag til den globale opvarmning med et slag falde med næsten 1 ton CO2 per dansker.
Mindre madspild er win-win
I Danmark smides omkring en tredjedel af alt mad ud. Når vi spilder mad, går hele aftrykket fra jord til bord tabt, uden at vi har fået så meget som en enkelt kalorie ud af det. Derfor går reduktion af madspild direkte på bundlinjen, når vi skal mindske vores klimaaftryk. I vores køkken arbejder vi hver dag for at holde madspildet i bund. Hos stopspildafmad.org kan du finde inspiration målrettet hjemmehusholdningen.
Transport er (for det meste) overvurderet
Transport af fødevarer udleder drivhusgasser. Men så længe fødevarerne transporteres med skib over havene og inden for Europas grænser med lastbil, så står transporten kun for en relativt lille del af aftrykket. Det kræver for eksempel langt mere energi at producere en dansk tomat i et drivhus i vinterhalvåret, end det gør at dyrke tomaterne i Sydeuropa og køre dem op til os.
Den store undtagelse er, når madvarer transporteres med fly. Det får aftrykket til at stige til vejrs – undskyld ordspillet. Derfor gør vi en stor indsats for at undgå varer, der er fløjet ind.
Uanset hvor meget det betyder i klimamatematikken, er det vigtigt for os at prioritere lokale, økologiske råvarer i sæson – de smager af mest, de får årstiden ind på din tallerken, og de giver variation året igennem. Og klimaaftrykket er alt andet lige mindre, når transporten er kort.