Det rager os en bønne - derfor er der bælgfrugter i din frokost

Du har sikkert bemærket, at din frokost ofte indeholder bønner, linser og ærter af forskellig slags. De er alle frugter fra planter i ærteblomstfamilien – de såkaldte bælgfrugter. Der er mange gode grunde til, at de tit finder vej til din frokosttallerken.

Hvad er det med de bælgfrugter?

Den vigtigste grund er, at bælgfrugter er en god kilde til protein. Hvis vi skal spise mindre kød, som er den mest klimatunge proteinkilde, skal vi hente noget af vores daglige proteinbehov andre steder. Her kan bælgfrugterne virkelig noget med et proteinindhold på 15-20%.

Det bemærkelsesværdige er, at de proteiner, vi får fra bælgfrugter, har et 20-50 gange mindre klimaaftryk, end dem vi får fra oksekød. Og de kræver et tilsvarende mindre areal at dyrke. Derfor kan bælgfrugterne hjælpe os med at sænke CO2-aftrykket i din frokost markant – og med at give mere plads til naturen ved at optage mindre jord.

Vi er kun ved at lære det

I Danmark har vi en meget begrænset tradition for at spise bælgfrugter. En undersøgelse fra DTU fødevareinstituttet viste, at vi i gennemsnit spiser 2 gram om dagen – et godt stykke fra de 100 g tilberedte bælgfrugter dagligt, som er anbefalingen i de nye officielle kostråd. Tager du en tur til landene omkring middelhavet er forbruget mange gange større end vores, og man har et arsenal af traditionelle retter med bælgfrugter – tænk på fransk cassoulet eller toscansk ribollita-suppe.

I køkkenet arbejder vi med mange forskellige tilberedninger af bælgfrugter – i spreads, supper, salater, farser og gryderetter. Nogle gange som hovedelement, og andre gange sammen med kød, fisk eller fjerkræ. Vi bruger også mange forskellige typer og sorter, heriblandt nordiske landsorter af bælgfrugter, der er hentet frem fra glemslen og nu bliver dyrket økologisk på Lolland og Bornholm.

Kom og fortæl os hvad du synes bedst om – eller mindre godt om – vi sætter stor pris på dit input.

Fire fordele ved at spise flere bælgfrugter

  • 1

    Styrker din sundhed

    Ud over det høje proteinindhold er bælgfrugter også rige på jern og magnesium og har et højt indhold af fibre.

  • 2

    Sikrer fylde og mæthed i vores måltider

    Bælgfrugter er meget mættende, hvilket kan være en sundhedsgevinst, fordi vi bliver mætte for færre kalorier.

  • 3

    Gode for landbrugsjorden

    Bælgfrugter binder kvælstof i jorden, og er på den måde med til at gøde jorden for andre afgrøder på en naturlig måde.

  • 4

    Klimavenlige råvarer

    De proteiner og kalorier, du får fra bælgfrugter, er blandt de aller ’billigste’ i et klimaperspektiv. Derfor er det oplagt, at de får en større plads i vores måltider – i tråd med de nye kostråd.