Et tilbageblik på året, der gik

Det ville være så oplagt at starte fortællingen om 2020 med et stort suk og sige noget om en turbulent tid med aflysninger, restriktioner og planer, der gik i vasken. Om bekymrede miner, smittekurver, selvisolation og en konstant lugt af håndsprit i næsen. Måske endda et annus horribilis, som det er blevet omtalt flere steder. Og det skal da heller ikke være usagt, at det har været et hårdt år - for os og for mange af vores kolleger og venner i en branche, der lever af at skabe oplevelser, måltider og fællesskaber.



Men her på årets sidste dage tænker vi alligevel tilbage på 12 måneder, der bragte os langt omkring og fik nye idéer til at vokse.
Intet af det var lykkedes, uden opbakning fra Jer, som har spist, sunget, bagt, kokkereret, nydt eller digtet med på idéerne sammen med os. TAK.

Utallige livestreams, drive-in-bio i Nordhavn, spisedrivhuse på havnekanten, fem uger med vores sommerfristed, 'Verdens bedste skovtur', i Rågeleje, Roskilde-festival som måltidskasse, Jyllandstur med foodtruck og musik i efterårsferien, åbning af Fasangården i Frederiksberg Have og meget mere er det blevet til.

Så når vi puster ud efter 365 dage og ser tilbage på de foregående 12 måneder, så er der ingen tvivl om, at intet blev, som vi havde planlagt det. Men det blev også en tid, der mindede os om at tænke fællesskabet først, for når situationen er kritisk, er den altid mere kritisk for andre. Vores danske tradition for solidaritet, og evne til at vise hensyn til hinanden, når det virkelig gælder, stod sin prøve. For en stund blev hastigheden sat ned, til glæde for mennesker og til gavn for klodens ressourcer. Lad os fastholde denne følelse, nu hvor hverdagen snart begynder igen; at livet er skrøbeligt og fællesskabet helligt. Ikke kun fordi, det er sandt, men også fordi, det er et blik, som gør vores hverdag rigere.

I disse dage sender vi mere end 20.000 kuverter nytårsmenu rundt til hele landet, køkkenet summer af travlhed og kokke og gode hænder får det hele til at glide. Når den sidste kuvert er leveret, lukker vi døren, slukker lyset og sender en sidste tanke til et år, der uden tvivl går over i historien.

Men der er lys forude, og vi har spændende planer i ærmet for året, der kommer, og vi kan næsten ikke vente på at komme i gang.

Godt nytår til alle Jer, fra alle os i Meyers!

Brug pilene nedenfor til at læse om året, der gik. 

  • Livretter til døren

    Måltidskasser og livestreams

    Et nyt online fællesskab

    Da Danmark blev lukket ned i marts, gik der ikke længe, før vi fik omstillet vores cateringkøkken til at tilberede måltidskasser med livretter til den hverdag, der for mange pludselig var vendt på hovedet og indrammet af hjemmets fire vægge og stuer, der gjorde det ud for både mødelokale, skoleklasse, legerum og yogastudie. Som en håndsrækning til en usikker tid kunne vi tilbyde danskerne familiens aftensmad leveret til døren.

    Men mange fik også en fornyet lyst til at gå i køkkenet; aldrig har vi oplevet så stor trafik til vores opskrift på surdej, og det skubbede til idéen om at sende live hjemme fra køkkenerne hos de af vores kokke-kolleger, der også fordrev ventetiden derhjemme.

    17. april vendte vi for første gang kameraet mod køkkenet i villaen på Frederiksberg, og Claus Meyer lavede falafler med sin datter Augusta en lørdag formiddag, mens folk bag skærmen kunne se med og kommentere undervejs. Snart fulgte en række livestreams om alt fra surdej, pasta, pizza, ærtesuppe og kombucha, og med stjernespækket gæstebesøg af gode folk som Simon Jul, Adam Price, Erwin Lauterbach og mange flere. En ny måde at formidle vores kærlighed til maden, og en anderledes måde at skabe et online fællesskab.

  • Nye oplevelser

    Drive-in-bio og spisedrivhuse

    Ofelia og Meyers Deli

    Men restløsheden krøb alligevel ind på os i foråret, og da trangen til at opleve noget nyt for alvor tog til, og ikke mindst behovet for at skabe oplevelser for andre, fik vi øje på den tomme grund ved Tunnelfabrikken i Nordhavn.

    En ny idé tog form. Med lidt hjælp fra vores venner hos Dansk Filminstitut, lidt knofedt og en tilladelse hos Københavns Kommune, burde det være muligt at skabe en udendørs biograf, en ægte drive-in-bio, kombineret med det, vi er bedst til, nemlig at lave store madoplevelser. Som sagt så gjort! Vi satte vores kokke til at udvikle en menu i ægte film-historisk stil og de dygtige filmfolk skabte et verdensklasse line-up af filmklassikere. Snart kunne københavnerne køre Volvo’en til Nordhavn og få langet The Big Kahuna-burger og sprøde fritter ind af bilruden, mens Thelma and Louise løb over det store udspændte lærred. Verdens bedste køretur var en realitet. Siden kom også drive-in-banko, og sågar drive-in-yoga blev det også til i Nordhavn.

    At vi måtte holde vores restauranter lukkede en del af foråret var også en hård realitet. Som en måde fortsat at give folk oplevelsen af at komme ud at spise, og som et forsøg på at tænke ud af boksen, bragte vi efter hollandsk forbillede, idéen om spisedrivhuse til byen. Igen havde sådan en idé aldrig fået flyvehøjde, hvis ikke vi havde rakt ud til dygtige folk, der kunne hjælpe os; denne gang Juliana Drivhuse. Ved Skuespilhuset og ved Meyers Deli kunne man derfor gennem hele sommeren tage plads i de opstillede drivhuse og mødes over en skræddersyet sommermenu, mens virus og bekymring for en stund blev holdt lidt på afstand.

  • Åbning af nyt køkken i Aarhus

    Verdens bedste skovtur

    Sommerfristed i juli

    Årets helt store skuffelse blev dog aflysningen af sommerens festivaler. Det er ingen hemmelighed, at det for os er et af de helt store højdepunkter, når vi spænder bardunerne ud, rejser teltet og kører det helt store maskineri ud, der gør det muligt at lange flere tusinder af flæskestegssandwicher og kolde fadøl ud til glade folk i sommerlandet.

    Men sådan skulle det jo ikke være i år. I stedet valgte vi at stable vores egen sommer-fristed på benene i Nordsjælland. På en fredet naturgrund ved Udsholt Strand skabte vi over fem uger Verdens bedste skovtur i tæt samarbejde med lokale aktører, ildsjæle og beboere i området; et udendørs spisehus med underfundige events, musik, sanketure, morgenløb, yoga og meget mere. Det blevuden tvivl en af årets helt store højdepunkter, og vi var mildest talt overvældede af den varme modtagelse og de mange, der valgte at lægge vejen forbi på de solfyldte julidage.

    Da vi gik ind i 2020, lå åbningen af vores nye køkken i Aarhus som en af årets helt store satsninger, hvorfra vi skulle sende firmafrokost og højtidsmenuer ud til det jyske folk. Planen var lagt an til den helt store fejring med en åbningsuge, hvor vi sammen med lokalmiljøet ville begynde vores nye eventyr i det jyske med en mini-festival med store madoplevelser og skæve events. Igen måtte vi sadle om. Starte forfra og tænke nyt. Vi valgte at køre vores foodtruck til Vejle og Aarhus i efterårsferien og gjorde små og store munde mætte med flæskestegssandwich, stenovnsbagte pizzaer, musik og ferieaktiviteter. Nu glæder vi os kun endnu mere til at omfavne vores nye jyske venner med mad og måltider i 2021.

  • Anika Madsen som køkkenchef

    Åbning af Fasangården

    Ny restaurant i hjertet af Frederiksberg Have

    1. maj overtog vi nøglerne til den historiske Fasangården i Frederiksberg Have, København. Siden gik sommeren gået med at samle fasanholdet, indrette huset fra kælder til kvist, planlægge køkkenhaven og tilplante prydhaven - indtil vi endelig var klar til at åbne for offentligheden 1. oktober. Et traktørsted, hvor individuelle gæster fylder stuerne til frokost og aften. Men også med plads til mondæne middage i de private stuer, muntre fællesspisninger, petanqueslag og andre skæve i events.

    Køkkenchef Anika Madsen (tidligere køkkenchef og partner på Kadeaus lillesøster-restaurant, Roxie) står bag gryderne. Fasangården nåede lige akkurat at holde åbent i et par måneder, inden den lukkede ned sammen med resten af byens restauranter. Vi glæder os usigelig meget til at invitere gæster indenfor igen.

  • Fællesskabet først

    2020 blev meget andet, end vi havde forventet

    Nu ser vi fremad

    2020 blev noget andet, end vi havde forventet, men vi fik det bedste ud af det

    Så når vi sådan puster ud efter 365 dage og ser tilbage på de foregående 12 måneder, så er der ingen tvivl om, at intet blev, som vi havde planlagt det. Og ret skal være ret: der har været mange bekymringer og mange alvorlige miner.

    Men det blev også en tid, der mindede os om at tænke fællesskabet først, for når situationen er kritisk, er den altid mere kritisk for andre. Vores fælles tradition for solidaritet viste for alvor sit værd og ikke mindst vores evne til at vise hensyn til hinanden, når det virkelig gælder. For en stund blev hastigheden sat ned for os. Måske til glæde for både mennesker og presset på klodens ressourcer. Lad os fastholde denne følelse, nu hvor hverdagen snart begynder igen; at livet er skrøbeligt og fællesskabet helligt. Ikke kun fordi, det er sandt, men også fordi, det er et blik, som gør vores hverdag rigere.

  • Tak til alle jer, der gjorde året mindeværdigt

    Året, der gik

    2020 blev fuld af uventede oplevelser

    Tak til alle jer, som året igennem har spist, sunget, oplevet, bagt og kokkereret sammen med os.