Vi vil gerne gøre det lettere at vælge bæredygtige fisk, især i de store køkkener, hvor mange munde skal mættes. I den forbindelse har vi udviklet materiale med gode tips til, hvad man skal være særligt opmærksom på for at få bæredygtig fisk på tallerkenen. Materialet er målrettet offentlige, professionelle køkkener, men kan også inspirere andre, der arbejder med indkøb af fisk.
Fire fiskeråd til dig som gerne vil spise mere bæredygtigt
1. KØB VARIERET FISK I SÆSON
Så er du med til at fordele trykket på flere forskellige arter. Sæsonerne kan forskyde sig, så spørg altid din fiskehandler, hvad der er tilgængeligt i sæson netop nu.
2. KØB VILDTFANGET FISK FANGET MED MINIMAL PÅVIRKNING AF HAVBUNDEN
Meget fiskeri kan have en negativ påvirkning af havbundens dyr og planter. Køb grønne og gule fisk fra WWF’s fiskeguide ( https://fiskeguiden.wwf.dk) eller bed fiskehandleren om fisk fanget med naturskånsomme fangstredskaber som garn, bundgarn, lange liner, krog, traditionel snurrevod, pelagisk, trawl eller snurpenot. Fangstredskabet fremgår af følgeseddelen. Din fiskehandler ved det også. Du kan også efterspørge fisk med det statslige mærke NaturSkånsom (https://naturskånsom.dk).
3. KØB VILDTFANGET FISK FRA BÆREDYGTIGE BESTANDE
En tredjedel af verdens fiskebestande er overfiskede. Derfor er det vigtigt at købe fisk fra en sund bestand, der kan opretholde sig selv: Køb MSC-certificeret fisk fanget med skånsomme redskaber. MSC- certificeringen gives til fisk fra sunde bestande. Køb grønne og gule fisk fra WWF’s fiskeguide – her angives også fisk fra bæredygtige bestande, som ikke har MSC-certifikatet.
4. VÆLG ØKOLOGISKE ELLER ASC-CERTIFICEREDE FISK, HVIS DET ER OPDRÆTSFISK
Så får du fisk fra de mest miljøvenlige opdræt. Her er der taget stilling til bæredygtigt foder, tæthed af fisk, iltindhold, medicinforbrug mm.