Bæredygtig fisk i storkøkkener

Tænk bæredygtigt - også når du køber fisk. Det er let at komme på dybt vand, når det omhandler at spise mere bæredygtigt på fiskefronten. Netop derfor er vi stolte over at have været en del af konferencen ’Et Hav I Balance’, som markerede afslutningen på projektet ’Offentlige Indkøb af Bæredygtig Fisk’. På siden her kan du finde det materiale, som blev udviklet til konferencen og som kan være relevant for alle, der arbejder med indkøb af fisk.

Vi vil gerne gøre det lettere at vælge bæredygtige fisk, især i de store køkkener, hvor mange munde skal mættes. I den forbindelse har vi udviklet materiale med gode tips til, hvad man skal være særligt opmærksom på for at få bæredygtig fisk på tallerkenen. Materialet er målrettet offentlige, professionelle køkkener, men kan også inspirere andre, der arbejder med indkøb af fisk.


Fire fiskeråd til dig som gerne vil spise mere bæredygtigt

1. KØB VARIERET FISK I SÆSON
Så er du med til at fordele trykket på flere forskellige arter. Sæsonerne kan forskyde sig, så spørg altid din fiskehandler, hvad der er tilgængeligt i sæson netop nu.

2. KØB VILDTFANGET FISK FANGET MED MINIMAL PÅVIRKNING AF HAVBUNDEN
Meget fiskeri kan have en negativ påvirkning af havbundens dyr og planter. Køb grønne og gule fisk fra WWF’s fiskeguide ( https://fiskeguiden.wwf.dk) eller bed fiskehandleren om fisk fanget med naturskånsomme fangstredskaber som garn, bundgarn, lange liner, krog, traditionel snurrevod, pelagisk, trawl eller snurpenot. Fangstredskabet fremgår af følgeseddelen. Din fiskehandler ved det også. Du kan også efterspørge fisk med det statslige mærke NaturSkånsom (https://naturskånsom.dk).

3. KØB VILDTFANGET FISK FRA BÆREDYGTIGE BESTANDE
En tredjedel af verdens fiskebestande er overfiskede. Derfor er det vigtigt at købe fisk fra en sund bestand, der kan opretholde sig selv: Køb MSC-certificeret fisk fanget med skånsomme redskaber. MSC- certificeringen gives til fisk fra sunde bestande. Køb grønne og gule fisk fra WWF’s fiskeguide – her angives også fisk fra bæredygtige bestande, som ikke har MSC-certifikatet.

4. VÆLG ØKOLOGISKE ELLER ASC-CERTIFICEREDE FISK, HVIS DET ER OPDRÆTSFISK
Så får du fisk fra de mest miljøvenlige opdræt. Her er der taget stilling til bæredygtigt foder, tæthed af fisk, iltindhold, medicinforbrug mm.

 • Bæredygtig fisk

  Spis bæredygtig fisk

  Inspiration og opskrifter til offentlige køkkener

  Gavnlig publikation spækket med nyttig viden om bæredygtig fisk, tips til tilberedning, opskrifter og inspiration.

  Kogebogen er udarbejdet i projektet Offentlige Indkøb Af Bæredygtig Fisk, som er støttet af Velux Fonden.

  Download PDF
 • Bæredygtig fisk

  Inspiration og opskrifter

  Specifikt til plejehjem og hospitaler

  Opskriftshæfte spækket med gavnlig viden om og opskrifter til brug af bæredygtig fisk på plejehjem og hospitaler.

  Kogebogen er udarbejdet i projektet Offentlige Indkøb Af Bæredygtig Fisk, som er støttet af Velux Fonden.

  Download PDF

Læs mere om projektet

 • Bæredygtighedsstrategi

  Overblik: sådan arbejder vi med bæredygtighed i Meyers

  I 2021 har vi gjort status og konkretiseret vores indsatser på bæredygtighedsområdet. Det har vi gjort inden for fem overordnede temaer, hvor klima er ét af områderne.

  Resultatet er en omfattende handlingsplan, hvor vi beskriver, hvordan vi arbejder med bæredygtighed i et bredt, holistisk perspektiv og med ambitiøse initiativer i alle led af kæden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at overgå vores egne bæredygtighedsløfter. Samtidig vil vi samarbejde bredt i håbet at om at kunne bidrage til løsninger, der rækker langt ud over vores egne gryder. Sammen når vi længst.

  Klima er blot en af måderne, vi arbejder med bæredygtighed på. Læs vores samlede overblik i PDF'en her.

  Hent pdf