Beregn pris og
Bestil menu

kuvert(er)

Fra 190,-pr. person

Mad ud af huset til Sankt Hans

Hvorfor holder vi Sankt Hans?

Vi vil fred her til lands, sankte Hans, sankte Hans”, er stroferne fra Midsommervisen, som vi synger, når bålet tændes på sankthansaften. Inviter venner og familie til middag på sankthansaften, inden I senere drager ud i den lyse aften for at nyde bålet og Midsommerviserne.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?
Sankt Hans er et andet navn for Johannes Døberen, Jesus’ fætter, som døbte Jesus. På sankthansaften fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, men vi fejrer også årets længste dag og årets korteste. I gamle dage troede folk, at denne nat havde særlige kræfter. Man mente, at lægeurter indsamlet på sankthansaften var mere kraftfulde, end urter samlet andre dage på året. Også de hellige kilder mente man havde en helt særlig evne til at helbrede netop denne nat. Kronisk syge valfartede derfor til de hellige kilder for at drikke kildevandet.

Hvorfor brænder vi sankthansbål af?

Skt hans bålet er for mange symbolet på sankthansaften. Bålet tændes for at varsle sommersolhvervet, hvor mørket igen vender tilbage efter lyse tider. Oprindeligt blev bålet tændt for at holde onde kræfter væk, da man troede, at de onde kræfter var mere aktive på hellige aftener som Skt. Hans. Man troede blandt andet, at heksene fløj rundt på deres kosteskaft i natten. Faktisk brændte man i Danmark helt frem til 1693, mænd og kvinder af på bålet, som man mistænkte for at have trold- og heksekræfter. Man troede, at de onde kræfter blev sendt til Bloksbjerg. I 1900-tallet opstod den danske tradition, hvor heksen blev brændt af på bålet på sankthansaften, og her startede også traditionerne med at synge Midsommerviser og holde båltaler.

Hvornår er det Sankt Hans?

Sankthansdag ligger d. 24. juni, som er dagen, hvor Johannes Døberen blev født. Traditionen i Danmark er, at vi fejrer sankthansaften dagen før hans fødselsdag, altså d. 23. juni.

Mad til Sankthansaften

I Danmark har vi ikke tradition for en særlig spise på Sankthansaften, men de fleste af os benytter alligevel muligheden for at lave en sommerlig aftensmad eller picnic med de grøntsager, urter og bær, som skyder op af jorden på denne tid. I juni står køkkenhaven jo på sit højeste og både søde, danske jordbær, nye kartofler, radiser, ærter og de allersidste asparges, kan vi bruge flittigt af på sankthansmenuen. Hvis du ikke selv orker at stå i køkkenet, kan du også vælge at bestille vores sankthansmenu, hvor I kan spise jer glade i både krogmodet BBQ-gris, nye kartofler, røget mozzerella med bagte tomater, ærte francaise med salsa af sorthummer og hjemmebagt brød. Til slut en dejlig dessert, koldskåls-cheesecake med sommerbær og hyldeblomst. Vores kokke laver maden helt fra bunden og leverer menuen lige til døren d. 23. juni. Så skal du kun sørge for den allersidste tilberedning på dagen, inden i kan servere og nyde aftenen med jeres kære.