Mortens aften menu 2022 fra Meyers
Elsker du også de små traditioner, der indbyder til ekstra lækker mad på en almindelig hverdagsaften? Så må Mortensaften være en af de dage i det sene efterår, som du ser frem til. Den velduftende and og den krydrede rødkål bringer varme til den kølige november måned, men tiden til at tilberede et festmåltid i hverdagen kan være knap. Derfor giver vi dig mulighed for at imponere med en mortensaften middag, der indbyder til en hyggelig stund med venner og familie ved at levere en menu, der ikke kræver mere end 20 minutter af din tid, før du kan servere et velsmagende måltid.
Mortensaften menuen fra Meyers leveres til hele landet, og byder på ekstra forkælelse i form af en elegant forret med koldrøget laks, der får modspil af en lækker peberrodsfløde og sprødt glaskål. Om du så holder mortens aften i København, Odense eller måske Århus kan du få glæde af denne menu. Dette skal nok vække dine gæstes sult, før I går videre til omdrejningspunktet, anden. Vores kokke har skabt en hovedret med udgangspunkt i and og efterårets råvarer. Tilbehøret er på elegant vis blevet fortolket, så du og dine mortensaften gæster bliver præsenteret for klassiske smage med en nutidig opdatering. Hvis I, som mange af os andre, altid har plads til lidt sødt til at slutte en herlig middag af med, så kan I tilvælge at runde jeres mortensaften af med en gammeldags æblekage med rasp og flødeskum.
Hvad er Mortensaften?
Mange af os ved, at det handler om noget med gæs, men vi spiser ofte and, så hvordan hænger de to ting sammen? Og hvorfor hedder det Mortensaften?
Vi skal tilbage til 300-tallets Romerrige for at finde roden til, hvorfor vi fejrer mortensaften. Her møder man Martin af Tours, i Danmark kendt som Morten bisp, som var en ung og omfavnende mand, der i en tidlig alder meldte sig ind i den romerske hær. Han blev kendt som en hellig mand efter at have udvist omsorg for fattige, helbredt sygdomme og opvækket mennesker fra døden. Den mest berømte fortælling om Martin er dog fortællingen om hans møde med Jesus. Den unge og fattige Martin delte sin kappe med en tigger, som ingen andre tog notits af. Samme nat viste den opstandne Jesus sig for Martin og fortalte, at det var ham, der var tiggeren. Efter denne oplevelse valgte Martin at trække sig fra hæren for at vie sit liv til kristendommen.
Befolkningen i Tours havde fået viden om Martins gode og hellige væsen og ønskede ham derfor som biskop i byen. Dette var Martin dog ikke interesseret i, så han gemte sig i en gåsesti, da befolkningen ledte efter ham. Gæssene fandt sig ikke i hans tilstedeværelse, så de skræppede op og afslørede Martins skjulested. Han blev fundet og tvunget ind i embedet som biskop i Tours. For at få hævn over de sladrende gæs, bestemte Martin af Tours sig for, at alle husstande skulle slagte og spise mindst én gås på den dag, han blev afsløret.
Hvad spiser man til Mortensaften?
Historien om Martin er første gang registreret i Danmark i 1616, hvor Martin af Tours fik sit danske tilnavn, Morten bisp. På dette tidspunkt var gæs ualmindelige og dermed også ganske dyre i Danmark. Som erstatning for en gås faldt valget for mange i stedet på and, hvilket ofte også er det fjerkræ, der er at finde på danske mortensaftenborde den dag i dag.
Hvornår er det Mortensaften?
Mortensdag er d. 11. november, hvilket er dagen for Morten bisps begravelse. I Danmark fejrer vi traditionelt Mortensaften dagen forinden, altså d. 10. november.