Sådan gør du
Dumplings
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand under låg i 70-80 minutter, til de er helt møre. Hæld vandet fra, og lad bønnerne køle af.
Kom bønnerne i en foodprocessor, og blend dem med rasp, spirulina, friskrevet muskatnød, smør, revet løg, citronsaft, kartoffelmel og æg. Farsen må gerne være helt glat i konsistensen – det tager ca. 2-3 minutter. Smag til med salt og peber. Form farsen til små kugler i valnøddestørrelse, og fold farsen ind i wonton/gyozabladene. Pres enderne med lidt vand, så de er helt tætte. Kog dumplings’ne i saltet, simrende vand i 4-5 minutter.
Suppe og toppings
Snit spidskålen fint. Pluk brødet i mindre stykker, og rist det i lidt olie i 2-3 minutter. Det skal være sprødt, men have en saftig kerne. Læg det på køkkenrulle.
Kog bouillonen op med tørret wakemetang og citronskal, og lad den simre i 10 minutter. Kom fintsnittet spidskål i suppen, og kog i 7-8 minutter. Kom til sidst dumplings i suppen, drys med spirer og brødcroutoner.
Grøntsagsbouillon
til ca. 2 1/2 liter. Skær ordnede og grundigt rensede grøntsager i grove stykker. Kom dem i en stor gryde med vandet sammen med peber, salt, koriander og fennikelfrø, laurbærblade, eddike og timian, og bring gryden i kog. Fjern det skum, der danner sig, med en ske.
Lad bouillonen koge ved svag varme i 30 minutter. Tag gryden af blusset, kom krydderurterester i, og sørg for, de kommer under vand, og lad så bouillonen trække i 30 minutter.
Hæld bouillonen over i en beholder gennem et dørslag, og dernæst en sigte, så du får den siet. Brug de kogte grøntsager som fyld i farser, tærter og blendede supper.
Kog bouillonen med svampene i 15 minutter ved svag varme. Tag gryden af blusset, og lad svampene være i bouillonen, til den skal bruges. Hæld den igennem en sigte – og brug gerne svampene i retten, eller kom dem i en omelet, en risotto eller lignende.
Ingredienser
Dumplings
100 g tørrede smørbønner
2 spsk rasp
½ spirulina
1 knivspids revet muskatnød
20 g smør
½ løg
saft fra 1/2 citron
1 tsk kartoffelmel
½ æg
salt og peber
12 blade wonton eller gyozadej
Suppe og toppings
4 skiver groft hvedebrød
2 spsk vindruekerneolie
1 liter Grøntsagsbouillon
15 g tørret wakametang
skal fra 1/2 usprøjtet citron
150 g spidskål
50 g bønnespirer
Grøntsagsbouillon
2 ½ kg knoldselleri (skrællet)
3 løg (skrællet)
175 g gulerødder (skrællet)
4 fed hvidløg
½ tsk knust sort peber
10 g salt
1 tsk korianderfrø (let knuste)
1 tsk fennikelfrø (let knuste)
5 laurbærblade
½ dl æbleeddike
2 kviste timian
2 ½ l vand
1 stor håndfuld stilke og rester fra bløde krydderurter (f.eks. persille, salvie og estragon)
50 g tørrede svampe (alle typer kan bruges - gerne en blanding)