Sådan gør du

Skær auberginerne i tynde skiver. Drys dem med salt, og lad dem trække i 10 min., så saltet trækker lidt af væsken ud af dem. Skyl aubergineskiverne i et dørslag, og vrid dem fri for salt og væde.

Læg aubergineskiverne op på en bageplade med bagepapir, og dryp dem med 1 spsk. olivenolie og hakket timian. Bag dem i ovnen ved 200º, til de er møre og gyldne, ca. 20 min.

Lav kødsovsen, mens auberginerne er i ovnen: Hak tomaterne. Pil løg og hvidløg, og hak også dem. Sauter løg, hvidløg og kød i 1 spsk. olivenolie i en gryde, og rør godt rundt i kødet, så der ikke kommer for store klumper. Hæld hvidvin ved, kog op, og tilsæt så hakkede tomater, salt, peber og frisk oregano og persille. Lad kødsovsen simre over svag varme i ca. 20-25 min., til væden er fordampet, og rør af og til i gryden undervejs.

Kog mælken op til bechamelsovsen. Smelt smørret, rør melet i, og lad det syde lidt uden at brune, og tilsæt så den varme mælk lidt ad gangen. Kog sovsen op under omrøring, og lad den koge jævn i 5 min., så melsmagen bliver kogt væk. Smag sovsen til med revet muskat, salt og peber, og hæld den evt. igennem en sigte, hvis der er klumper i.

Pil kartoflerne, og skær dem i skiver. Læg skiftevis kødsovs, aubergineskiver og bechamelsovs i et smurt ovnfast fad, men hold lidt bechamelsovs tilbage i gryden. Slut af med at lægge kartoffelskiver på toppen af moussakaen, hæld så den sidste bechamelsovs over, og drys til sidst med revet ost og brødkrumme.

Bag moussakaen i ovnen ved 180° i 4550 min., så den bliver flot gyldenbrun og gratineret på toppen. Tag moussakaen ud af ovnen, og server den med en god grøn salat eller tomatsalat og godt brød til.

Ingredienser

3 auberginer
havsalt
2 spsk olivenolie
10 kviste timian
400 g friske tomater
2 løg
2 fed hvidløg
500 g hakket oksekød eller lammekød 5-7%
2 dl hvidvin
Friskkværnet peber
1 bundt frisk oregano
1 bundt bredbladet persille
5 dl letmælk
15 g smør
30 g hvedemel
revet muskatnød
1 kg kogte kartofler
75 g friskrevet fast ost f.eks. vesterhavsost
1 dl brødkrumme eller rasp

Find opskriften i Almanak

Find bogen her