Sådan gør du
Sæt ærterne i blød i rigeligt koldt vand – gerne dagen i forvejen.
Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Varm olien op i en passende gryde og lad løgene sautere under jævnlig omrøring ved middelvarme i 5-7 minutter.
Sigt vandet fra ærterne og tilføj dem til gryden sammen med rosmarin, laurbærblade og vand, og lad det simre under låg, indtil ærterne er møre (ca. 35-45 minutter).
Klargør grøntsagerne og skær dem i mundrette stykker. Tilføj dem til gryden, så grøntsagernes tilberedningstid passer med, at ærterne er færdigkogt.
Rør miso eller soya i bouillonen og smag til med lidt røgekstrakt, salt, peber, æbleeddike og en smule honning.
Server i en dyb tallerken med en god luns surdejsbrød.
Ingredienser
150 g tørrede Lollandske rosiner (alternativt Nakskov brunært, Siriusærter eller kikærter)
1 løg
4 fed hvidløg
½ dl olivenolie
1 kvist rosmarin
3 -4 laurbærblade
1 ½ liter vand
1 spsk miso (eller 3 spsk. soya)
250 g sæsongrønt (f.eks. selleri, gulerod, jordskokker, porre, persillerod o.l.)
røgekstrakt (kan findes i specialbutikker elle online)
salt
peber
honning
æbleeddike
urter (f.eks. kørvel, estragon og citrontimian)