Kartoffelkompot med friskost og løvstikke
De nye kartofler egner sig ikke kun til at blive serveret hele, men smager også fantastisk i en kartoffelkompot. Kartofler i en kompot knuses blot let, fremfor at blive most helt ud som i en kartoffelmos. Kompotten kan f.eks. serves som tilbehør til frikadeller, lam, fisk eller grøntsagstilberedninger.
I denne opskrift skal du bruge:
1 kg nye kartofler
Havsalt og friskkværnet peber
15 g smør
40 g friskost
½ bundt løvstikke
Sådan gør du:
Vask kartoflerne grundigt, skrub lidt på dem med en svamp eller en børste – de skal ikke skrabes – og kom dem i en gryde med vand og salt. Bring gryden i kog, og kog kartoflerne i 8 min. på svagt blus. Sluk så for varmen, og lad kartoflerne trække i yderligere 8 min. i det varme vand.
Hæld vandet fra kartoflerne, men hæld det ikke ud – du skal bruge lidt af det til kompotten. Mos kartoflerne let med et piskeris, og rør
mosen igennem med koldt smør, friskost, salt, peber og hakket løvstikke. Juster konsistensen med kartoffelvandet, brug lidt
ad gangen, da kompotten ikke må blive vandet.
Vil du går all in og lave alt dit tilbehør selv, hjælper vi dig gerne på vej. Prøv vores opskrift på hjemmelavet ketchup smagt til med æble og anis. Agurk- og radiserelish, der ikke kun er et frisk indspark på din hotdog, men som passer godt til al verdens grillmad. Eller hvad med en grønnere hotdog, som bl.a. serves med langtidsbagte cherrytomater.
Vidste du, at kartofler opbevares bedst på et køligt, mørkt sted uden for køleskabet. Du kan også bruge køleskabet, men ved den lave temperatur sker en omdannelse af noget af kartoflernes stivelse til sukker. Det gør, at kartoflerne branker lettere ved stegning. Det betyder ikke meget, hvis kartoflerne skal koges, men skal du fritere eller råstege dem, skal de helst ikke forbi køleskabet først.