Tilbage til opskrifter

Stegt tofu med blegselleri, fermenterede bønner, chili, grønne bønner og jordnøddesauce

Tofu og sprøde bønner, der trækker masser af smag til sig fra krydderier, eddike, fermenteret bønnepasta og peanutbutter, inspireret af køkkenet fra Sichuan-provinsen i Kina. Der bruger man ofte den såkaldte tofu gan, nogle gange skrevet dougan, som er en særlig fast og mere tør variant af tofu, der er god at stege i wok. Men du kan bruge al tofu, så længe det ikke er den bløde suppevariant.

Sådan gør du

Grønne bønner

Bland soyasauce, sesamolie, peanutbutter, eddike og fintrevet ingefær, og sæt det til side. Nip stilkene af bønnerne, og kog dem i 1½-2 minutter i letsaltet vand, og kom dem i koldt vand, så du stopper kogningen. Dryp dem af. Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i tynde skiver. Varm en pande op på mellem varme med lidt olie, og steg hvidløg i 30 sekunder, indtil det begynder at dufte. Tilsæt straks de grønne bønner, og steg i 3-4 minutter, indtil bønnerne har fået lidt farve, men stadig har struktur. Skru ned på lav varme, og tilsæt den sauce, du har blandet. Lad den koge en smule ind omkring bønnerne – det går hurtigt, kun et minuts tid.

Tofu

Skær chilien i ringe, rør dem sammen med de sorte bønner og eddike, og stil det til side. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Skær blegsellerien i 2 cm tykke skiver. Varm en wok eller gryde op med olie, og steg hvidløg og sichuanpeber i et par minutter. Tilsæt blegsellerien, og lad dem stege med i 5-6 minutter. Skær tofuen i klodser á ca. 2 x 2 cm, og lad dem stege med. Fordel chiliolien udover, og smag til med soyasauce, citronskal og -saft, salt og peber.

Ved servering

Anret de stegte bønner i bunden af et fad, og top med den stegte glaserede tofu, hakket persille, snittet forårsløg, lidt sesamfrø og saltede jordnødder.

Ingredienser

Grønne bønner

1 spsk soyasauce
1 spsk mørk sesamolie
2 spsk peanutbutter
1 tsk lys eddike
1 spsk ingefær
400 g grønne bønner
2 fed hvidløg
1 spsk vindruekerneolie

Tofu

1 frisk grøn chili
3 spsk sorte bønner i chiliolie ('laoganma' - fås i asiatiske butikker)
1 spsk lys eddike
4 fed hvidløg
1 spsk vindruekerneolie
½ spsk sichuanpeber
3-4 stængler blegselleri
500 g tofu
soyasauce
Saft og skal af ½ usprøjtet citron

Desuden

1 forårsløg
1 håndfuld bredbladet persille
2 spsk sesamfrø
1 håndfuld saltede jordnødder

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her