Sådan gør du
Grønne bønner
Bland soyasauce, sesamolie, peanutbutter, eddike og fintrevet ingefær, og sæt det til side. Nip stilkene af bønnerne, og kog dem i 1½-2 minutter i letsaltet vand, og kom dem i koldt vand, så du stopper kogningen. Dryp dem af. Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i tynde skiver. Varm en pande op på mellem varme med lidt olie, og steg hvidløg i 30 sekunder, indtil det begynder at dufte. Tilsæt straks de grønne bønner, og steg i 3-4 minutter, indtil bønnerne har fået lidt farve, men stadig har struktur. Skru ned på lav varme, og tilsæt den sauce, du har blandet. Lad den koge en smule ind omkring bønnerne – det går hurtigt, kun et minuts tid.
Tofu
Skær chilien i ringe, rør dem sammen med de sorte bønner og eddike, og stil det til side. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Skær blegsellerien i 2 cm tykke skiver. Varm en wok eller gryde op med olie, og steg hvidløg og sichuanpeber i et par minutter. Tilsæt blegsellerien, og lad dem stege med i 5-6 minutter. Skær tofuen i klodser á ca. 2 x 2 cm, og lad dem stege med. Fordel chiliolien udover, og smag til med soyasauce, citronskal og -saft, salt og peber.
Ved servering
Anret de stegte bønner i bunden af et fad, og top med den stegte glaserede tofu, hakket persille, snittet forårsløg, lidt sesamfrø og saltede jordnødder.
Ingredienser
Grønne bønner
1 spsk soyasauce
1 spsk mørk sesamolie
2 spsk peanutbutter
1 tsk lys eddike
1 spsk ingefær
400 g grønne bønner
2 fed hvidløg
1 spsk vindruekerneolie
Tofu
1 frisk grøn chili
3 spsk sorte bønner i chiliolie ('laoganma' - fås i asiatiske butikker)
1 spsk lys eddike
4 fed hvidløg
1 spsk vindruekerneolie
½ spsk sichuanpeber
3-4 stængler blegselleri
500 g tofu
soyasauce
Saft og skal af ½ usprøjtet citron
Desuden
1 forårsløg
1 håndfuld bredbladet persille
2 spsk sesamfrø
1 håndfuld saltede jordnødder