Tilbage til opskrifter

Salade Lyonnaise

Salade Lyonnaise er en klassiker. Med sine fede, sprøde og salte elementer og samtidig den grønne salats friskhed, er den genial tømmermændsmad, som slår alverdens grillsnask med længder.

Sådan gør du

Fyld

Pluk og skyl de grønne salater og kørvelen i koldt vand, og slyng dem i en salatslynge eller dup dem tørre i et viskestykke. Skær baconen i tern, og rist dem langsomt på en tør stegepande, til de er sprøde og har smidt fedtet.

Croutoner

Hæld fedtet over hvedebrødet sammen med hakket timian og en knivspids hvidløg, og vend det hele grundigt sammen. Tilsæt evt. lidt olivenolie, hvis du synes brødstykkerne trænger til mere fedtstof, og rist dem på panden, til de er helt sprøde.

Du kan også smide brødstykkerne i en 140° varm ovn i ca. 20–25 minutter og opnå samme resultat. Ryst dem løbende, og afslut med at give de færdige croutoner et drys salt.

Fransk dressing

Rør æggeblommer, sennep og eddike sammen med lidt salt og sukker, og pisk olien i en tynd stråle, til al olien er brugt, og dressingen er homogen. Tilsæt hakket hvidløg, og smag til med salt og peber.

Pocherede æg

Kog vand og lagereddike op i en høj gryde, til lige under kogepunktet. Slå æggene ud i 4 kaffekopper. Hæld forsigtigt et æg i ad gangen i det varme vand, og sving gryden let, så vandets rotation samler ægget. Pas på at vandet ikke koger.

Pocher hvert æg i 3–4 minutter, og køl æggene ned i koldt vand. Soignér æggene for trevler og lignende.

Servering

Vend salat og kørvel med ca. halvdelen af dressingen, og anret salaten fra Lyon på 4 store tallerkner. Top med bacon og pocherede æg, dryp resten af dressingen over, og afslut med et godt drys hakket purløg.

Ingredienser

Fyld

4 håndfulde grønne salater, f.eks. feldsalat, krølsalat og frisée salat
½ bundt kørvel
200 g bacon

Croutoner

Fedtet fra bacon
2 håndfulde hvedebrød delt i grove stykker til croutoner
½ spsk finthakket timian
1 knivspids hakket hvidløg
Evt. olivenolie
havsalt

Fransk dressing

2 pasteuriserede æggeblommer
½ spsk dijonsennep
2 spsk hvidvinseddike eller cidereddike
havsalt
½ tsk sukker
1 dl olivenolie
1 knivspids hakket hvidløg
Friskkværnet peber

Pocherede æg

1 l vand
½ dl lagereddike
4 æg

Desuden

4 spsk hakket purløg