Sådan gør du
Salat
Skyl og skrub rødbederne grundigt. Tag den største eller ca. 150 g fra, og kom resten i et ovnfast fad. Vend dem med en god håndfuld salt, og bag dem ved 160° i ca. halvanden time, til de er godt møre.
Gnub skindet af de bagte rødbeder, under den kolde hane, mens rødbederne stadig er varme. Skær rødbederne i fine tern, og lad dem køle af til stuetemperatur.
Kog linserne i letsaltet vand i 25-30 minutter, eller efter anvisningen på pakken, til de er møre, men ikke udkogte. Si vandet fra, og lad dem køle af til stuetemperatur.
Skræl de rå rødbeder, og snit dem i tern på samme størrelse som de bagte. Vend de rå rødbedetern med sennep, eddike, honning og olie. Hak løget fint. Befri æblerne for kernehuse, og skær dem i tern, der matcher rødbederne.
Vend løg, æbler, linser og bagte rødbeder sammen med de råmarinerede rødbeder, og smag til med salt og peber, og juster evt. med honning og eddike.
Ostecreme
Rør osten og cremefraichen sammen til en glat dressing, og smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Knas
Smuldr rugbrødet, og hak nødderne fint. Rist dem sprøde på en middelvarm pande i lidt vindruekerneolie. Krydr med salt, og vend med finthakket persille og knuste frysetørrede solbær.
Servering
Anret salaten i en skål med små skefulde af ostecremen, og drys med knas.
Ingredienser
Salat
600 g rødbeder
Havsalt
100 g grønne linser (gerne puylinser)
2 spsk grov sennep
½ dl solbæreddike (eller balsamicoeddike)
1 spsk honning
½ dl koldpresset olivenolie
1 lille rødløg
2 æbler
Ostecreme
25 g blå ost
½ dl creme fraiche (gerne 18%)
Havsalt
Friskkværnet peber
1 tsk citronsaft
Knas
2 skiver rugbrød
25 g hasselnødder
5 g frysetørret solbær (fås hos velasorterede supermarkeder, kan undværes)
1 håndfuld persille
2 spsk vindruekerneolie (eller anden smagsneutral olie)