Sådan gør du
Skyl og skrub rødbederne grundigt. Tag den største eller ca. 150 g fra, og kom resten i et ovnfast fad. Vend dem med en god håndfuld salt, og bag dem ved 160° i ca. 1½ time, til de er godt møre.
Mens de bagte rødbeder stadig er meget varme, så gnub skindet af under den kolde hane.
Skær rødbederne i meget fine tern, og lad dem køle af til stuetemperatur.
Kog linserne i letsaltet vand i 25-30 minutter – eller efter anvisningen på pakken – til de er møre, men ikke udkogte. Si vandet fra, og lad dem køle af til stuetemperatur.
Skræl de rå rødbeder, og snit dem i tern på samme størrelse som de bagte. Vend de rå rødbedetern med sennep, eddike, honning og olie.
Hak løget fint. Befri æblerne for kernehuse, og skær dem i tern, der matcher rødbederne.
Vend løg, æbler, linser og bagte rødbeder sammen med de råmarinerede rødbeder, og smag til med salt og peber, og juster evt. med honning og eddike.
Rør osten og cremefraichen sammen til en glat dressing, og smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Smuldr rugbrødet, og hak nødderne fint. Rist dem sprøde på en middelvarm pande i lidt vindruekerneolie. Krydr med salt, og vend med finthakket persille og knuste frysetørrede solbær.
Servering
Anret salaten i en skål med små skefulde af ostecremen, og drys med knas.
Ingredienser
600 g rødbeder
havsalt
friskkværnet peber
100 g grønne linser
2 spsk grov sennep
½ dl solbæreddike eller balsamicoeddike
1 spsk honning
½ dl koldpresset olivenolie
1 lille rødløg
2 æbler
25 g blå ost
½ dl creme fraiche (18 %)
1 tsk citronsaft
Knas
2 skiver rugbrød
25 g hasselnødder
5 g frysetørret solbær (kan undværes)
1 håndfuld persille
2 spsk vindruekerneolie