Tilbage til opskrifter

Ølandstærte med palmekål, valnødder og stilton

En salt tærte med blåskimmelost er en dejlig vinterklassiker med aner i det franske landkøkken. Du kan bruge alle slags skimmelost, men en mild ung stilton er virkelig skøn sammen med valnødder og sprød palmekål. 

Sådan gør du

Tærtebund

Bland mel og bagepulver. Skær smørret i små stykker, smuldr det ind i dejen, og tilsæt derefter salt og yoghurt, og bland indtil du har en sammenhængende dej. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir, og læg den i en tærteform, så den dækker bund og sider. Du kan lade dejsiderne stikke ud over, eller du kan skære den skarpt til med en kniv. Prik nogle få huller i bunden, og bag bunden i ovnen ved 180 grader i 15 minutter, eller indtil den har sat sig.

Fyld

Rør æg, æggeblommer og piskefløde sammen i en skål. Tilsæt osten i små stykker, og blend det hurtigt sammen med en stavblender. Sigt massen igennem en sigte over i den forbagte tærtedej, og bag ved 165 grader i 15-20 minutter, indtil massen er fast. Lad tærten køle af i 15-20 minutter.

Ryst valnødderne med lidt olie og salt, og rist dem i ovnen i 10 minutter, indtil de er let sprøde. Skær palmekålen i strimler, og rist den på en middelvarm pande med fintrevet hvidløg, smør, valnøddeolie og æbleeddike i 4-5 minutter. Krydr med salt, peber og revet muskatnød.

Ved servering

Fordel kålen på tærten sammen med grofthakkede ristede valnødder.

Ingredienser

Tærtebund

75 g fuldkorns ølandshvedemel
75 g hvedemel
½ tsk bagepulver
40 g koldt smør
½ tsk salt
1 dl yoghurt 3,5%

Fyld

1 æg
2 æggeblommer
4 dl piskefløde
175 g stilton (eller anden blåskimmelost)

Topping

80 g valnødder
1 spsk olivenolie
6 palmekål
½ fed hvidløg
30 g smør
2 spsk valnøddeolie (eller olivenolie)
1 spsk æbleeddike
½ tsk muskatnød
Salt og peber