Tilbage til opskrifter

Kalvetunge i cremet sursød perberrodssovs med persillerødder og persillekartofler

Sprængt tunge og hvid sovs er god dansk kost. Dog er tunge desværre røget af menuen i de fleste hjem, og den opbagte hvide sovs har fået mange konkurrenter. Her slår jeg et slag for begge dele – og sprængt, mør tunge er og bliver et formidabelt stykke kød.

Sådan gør du

På dagen

Pil løgene, og snit dem groft. Kom dem i en stor gryde sammen med den sprængte tunge, laurbær, peberkorn og timian. Dæk med vand, og kog tungen i knap 2½ time. Skræl persillerødderne, skær dem i lange stave, og kog dem sammen med tungen i 6-8 minutter hen mod slutningen af tungens kogetid. Fisk persillerødderne op med en hulske, og parker dem på en tallerken.

Kog kartoflerne i 10 minutter i saltet vand, sluk for varmen, og lad kartoflerne trække i kogevandet under låg i lige så lang tid. Pil dem efterfølgende med en lille kniv.

Når tungen er færdig, så sigt suppen over i en ren gryde, og kog den ind til 4-5 dl. Pil skindet af tungen, mens den stadig er varm. Hold tungen varm svøbt i alufolie og et rent viskestykke.

melt smørret i en tredje gryde, tilsæt mel under omrøring, og hæld så suppen i lidt efter lidt og under piskning, så klumper bliver pisket ud. Slut af med at tilsætte fløden. Kog igennem, til sovsen er helt blank.

Hak persillen med en skarp kniv. Smelt lidt smør i en pande, varm de kogte kartofler og persillerødder i smørret sammen med persillen.

Ved servering

Skræl peberroden, og riv den fint. Kom den i sovsen lige inden servering sammen med ca. 2-3 spsk. æbleeddike og 1 spsk. sukker – så undgår du, at det behageligt pirrende i peberroden bliver ødelagt af varmen og forvandlet til en ubehagelig bitterhed. Sovsen må for alt i verden ikke koge med peberroden i! Smag sovsen til med salt og peber.

Skær tungen i skiver, anret i et dybt fad med peberrodssovs, kartofler, persillerødder og masser af persille og høvlet peberrod.

Ingredienser

2 løg
1 sprængt kalvetunge (bestil hos slagteren)
4 laurbærblade
10 hele sorte peberkorn
½ bundt timian
6 persillerødder
600 g små kartofler
1 bundt persille
50 g smør
50 hvedemel
1 piskefløde
2 spsk æbleeddike
1 spsk sukker
5 cm peberrod

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her