Tilbage til opskrifter

Hjemmelavet koldskål med citron og ymer

Koldskål er et tegn på sommer! En hjemmelavet koldskål smager fortrinligt, og når den toppes med sommerlige bær og kornknas på en solskinsdag, fås det ikke bedre.

Sådan gør du

Koldskål

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med ryggen af en kniv. Mas kornene sammen med en spiseskefuld sukker, så de skilles ad og ikke ligger i koldskålen som store klumper. Gem gerne den tomme vaniljestang med lidt rørsukker, så har du vaniljesukker til en anden god gang. Rør vaniljesukker sammen kærnemælk, ymer, 1 tsk. citronskal, saften af den halve citron og en smule salt. Smag koldskålen til og lad den trække i køleskabet i 1 time eller hvor længe, du kan vente.

Kornknas

Bland alle ingredienser grundigt sammen og læg dem på en bageplade på bagepapir, i et tyndt lag. Bag massen ved 160° i 40-60 minutter. Rør rundt og løft massen fri af bagepapiret undervejs. Det er vigtigt alt er lysebrunt og sprødt. Afkøl massen og opbevar den i en lufttæt beholder.

Servering

Server koldskålen iskold med for eksempel friske jordbær, syltede rabarber, kammerjunker eller kornknas.

Ingredienser

Koldskål

1 vaniljestang
150 g sukker
½ l kærnemælk
½ l ymer
½ usprøjtet citron
1 knivspids salt

Kornknas

200 g hel boghvede
200 g solsikkekerner
400 g havregryn
400 g vand
500 g sukker
20 g salt
150 g olie