Sådan gør du
Hummus
Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem grundigt i friskt vand. Kog kikærter, groftskåret gulerod og løg samt hvidløg i vand i ca. 1 time, til kikærterne er helt møre. Hæld overskydende vand fra. Kom kikærter og grøntsager i en foodprocessor og kør til en puré med olie, saft og revet skal fra citron. Smag til med salt, peber og sukker.
Tomatchutney
Karamelliser sukkeret i en gryde. Tilsæt fintsnittet løg og krydderier. Drys med lidt salt, så løgene afgiver væske og karamellen ikke brænder på. Når løgene er bløde, tilsættes eddike, friskkværnet peber og tomat i grove tern. Lad chutneyen koge igennem i ca. 10 minutter til en tæt kompot, og tag den derefter af varmen, så den ikke er brandvarm ved servering.
Burgerboller
Hæld det lunkne vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel, sukker og salt, og ælt det sammen. Ælt det bløde smør ind i dejen, og ælt den smidig i ca. 6-8 min. på røremaskine eller ved håndkraft.
Lad så dejen ligge og hvile lunt i ca. 1 time i skålen med et klæde over.
Vend dejen ud på et melet bord, og del den i 2 lige store stykker. Rul hvert stykke til en pølse, og del hver pølse i 7 stykker. Rul hvert stykke til en bolle, dyp bollerne i lidt sesamfrø, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Sæt maksimum 7 boller per plade. Lad bollerne hæve i ca. 30 min.
Tryk så en bageplade ned oven på bollerne, så de får den størrelse, du ønsker, og lad dem derefter hæve i yderligere 1 time.
Bag burgerbollerne ved 220° i ca. 12-14 min., og afkøl dem på en bagerist.
Saml burgeren
Form kødet til 6 bøffer a 150 gram. Grill bøfferne på en meget varm grill eller grillpande i 2 minutter på hver side, så de stadig er rosa i midten. Krydr med salt og peber. Snit rødløg og agurk i tynde skiver og skyld salaten. Saml burgeren i en bolle med hummus, grønt, bøf og tomatchutney.
Ingredienser
Hummus
200 g kikærter ukogte (sættes i blød 24 timer før de koges)
1 gulerod
1 løg
1 fed hvidløg
½ dl olivenolie
1 ½ dl græsk yoghurt 10%
1 citron usprøjtet
Tomatchutney
75 g sukker
1 løg fintsnittet
1 stjerneanis
10 g korianderfrø
10 fennikelfrø
Salt og peber
1 dl æbleeddike eller anden god eddike
4 tomater
Burgerboller (14 stk.)
5 dl lunkent vand
25 g gær
800 g hvedemel
100 g fuldkornshvedemel
75 g sukker
15 g havsalt
75 g blødt smør
sesamfrø
Desuden
1 kg hakket oksekød 3-5%
1 rødløg
½ agurk
3 hjertesalathoveder
Salt og peber