Tilbage til opskrifter

Hjemmelavet burger med tomatchutney og hummus

Der er ikke meget der slår en hjemmelavet burger. Her et burgeren twistet med hummus og en skøn tomatchutney. Du kan selvfølgelig mixe og matche din burger og skifte nogle af elementerne ud.

Sådan gør du

Hummus

Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem grundigt i friskt vand. Kog kikærter, groftskåret gulerod og løg samt hvidløg i vand i ca. 1 time, til kikærterne er helt møre. Hæld overskydende vand fra. Kom kikærter og grøntsager i en foodprocessor og kør til en puré med olie, saft og revet skal fra citron. Smag til med salt, peber og sukker.

Tomatchutney

Karamelliser sukkeret i en gryde. Tilsæt fintsnittet løg og krydderier. Drys med lidt salt, så løgene afgiver væske og karamellen ikke brænder på. Når løgene er bløde, tilsættes eddike, friskkværnet peber og tomat i grove tern. Lad chutneyen koge igennem i ca. 10 minutter til en tæt kompot, og tag den derefter af varmen, så den ikke er brandvarm ved servering.

Burgerboller

Hæld det lunkne vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel, sukker og salt, og ælt det sammen. Ælt det bløde smør ind i dejen, og ælt den smidig i ca. 6-8 min. på røremaskine eller ved håndkraft.

Lad så dejen ligge og hvile lunt i ca. 1 time i skålen med et klæde over.

Vend dejen ud på et melet bord, og del den i 2 lige store stykker. Rul hvert stykke til en pølse, og del hver pølse i 7 stykker. Rul hvert stykke til en bolle, dyp bollerne i lidt sesamfrø, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Sæt maksimum 7 boller per plade. Lad bollerne hæve i ca. 30 min.

Tryk så en bageplade ned oven på bollerne, så de får den størrelse, du ønsker, og lad dem derefter hæve i yderligere 1 time.

Bag burgerbollerne ved 220° i ca. 12-14 min., og afkøl dem på en bagerist.

Saml burgeren

Form kødet til 6 bøffer a 150 gram. Grill bøfferne på en meget varm grill eller grillpande i 2 minutter på hver side, så de stadig er rosa i midten. Krydr med salt og peber. Snit rødløg og agurk i tynde skiver og skyld salaten. Saml burgeren i en bolle med hummus, grønt, bøf og tomatchutney.

Tip

Burgerbollerne er bedst, når de er friskbagte, men 2 dage efter bagning kan de stadig spises, hvis de ristes i en toaster eller brødrister eller genopvarmes i ovnen i 5-8 min. ved 200°. De færdige boller kan snildt fryses og holder sig i 1 måned på frost.

Ingredienser

Hummus

200 g kikærter ukogte (sættes i blød 24 timer før de koges)
1 gulerod
1 løg
1 fed hvidløg
½ dl olivenolie
1 ½ dl græsk yoghurt 10%
1 citron usprøjtet

Tomatchutney

75 g sukker
1 løg fintsnittet
1 stjerneanis
10 g korianderfrø
10 fennikelfrø
Salt og peber
1 dl æbleeddike eller anden god eddike
4 tomater

Burgerboller (14 stk.)

5 dl lunkent vand
25 g gær
800 g hvedemel
100 g fuldkornshvedemel
75 g sukker
15 g havsalt
75 g blødt smør
sesamfrø

Desuden

1 kg hakket oksekød 3-5%
1 rødløg
½ agurk
3 hjertesalathoveder
Salt og peber