Tilbage til opskrifter

Fyldte auberginer med ris, gule ærter, safran og mynte

Gule ærter eller flækærter forbinder man især med dansk mad af ældre dato. Men i Iran bruger man også mange af de tørrede ærter. Her indgår de sammen med ris i et meget aromatisk fyld, der langsomt bages inde i auberginer. Der er virkelig tryk på den persiske smagspalet her. Server gerne brød til her, som man kan søbe saucen op med.

Sådan gør du

Advieh-krydderiblanding

Bland kanel, kardemomme, spidskommen og rosenblade. Opbevar i en lufttæt beholder.

Fyldte auberginer

Skær auberginerne igennem på langs, udhul dem med en skarp kniv, så der stadig er ca. 1½ cm af kødet tilbage på indersiden af skrællen – gem det, du skærer ud. Drys det indvendige af auberginerne med salt, og læg dem til at dræne med skrællen opad, mens du gør de andre ting klar.

Kog flækærterne i 25-30 minutter, og sigt vandet fra. Kog risene efter anvisning på pakken. Hak løgene groft, og rist dem i olie i ca. 10 minutter, så de får lidt farve. Tag løgene af panden, og gør det samme med indmaden af auberginerne.

Hak urterne persille, mynte og estragon groft, og tag en smule fra til topping. Kom nu ris, flækærter og de stegte løg i panden sammen med urterne, og rist videre et par minutter. Tilsæt chilipulver og tomatpuré, og smag til med salt og peber. Rør godt sammen.

Fordel fyldet i auberginerne, og pres det godt ned, til alt fyldet er brugt. Kom de flåede tomater i et ovnfast fad sammen med skiver af forårsløg og drys med 1 spsk. advieh. Krydr med salt og peber, og læg de fyldte auberginer ovenpå. Pensl de fyldte auberginer med olivenolie, og bag i ovnen ved 180° i ca. 60-70 minutter. Det er vigtigt, at auberginerne er helt møre. De skal ikke give modstand, hvis du prikker i dem med en urtekniv.

Server yoghurt rørt med lidt salt til – og spis gerne brød til.

Sirup

Kog limesaft, rørsukker, kanel, salt, safran og vand til en tynd sirup – det tager ca. 5 minutter. Dryp siruppen over auberginerne ved spisetid.

Ingredienser

Advieh-krydderiblanding

1 tsk stødt kanel
1 tsk kardemomme
½ tsk stødt spidskommen
1 tsk rosenblade

Fyldte auberginer

2 store auberginer
1 tsk salt
150 g flækærter
100 g basmatiris
2 løg
1 dl olivenolie
2 håndfulde bredbladet persille
2 håndfulde mynte
2 håndfulde estragon
½ tsk chilipulver
2 spsk tomatpure
salt og peber
400 g flåede tomater
1 bundt forårsløg
1 spsk advieh-krydderi

Sirup

saft fra 3 lime
80 g rørsukker
½ tsk stødt kanel
½ tsk salt
¼ tsk safran
½ dl vand

Desuden

1 dl græsk yoghurt 10%

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Verdenskøkkener

Er du til franske klassikere, thailandsk curry og autentiske street food klassikere eller har du bare altid drømt om at lave din egen friske pasta, så er vores madkurser om verdenskøkkener et godt sted af starte.

Læs mere om kurserne her