Sådan gør du
Advieh-krydderiblanding
Bland kanel, kardemomme, spidskommen og rosenblade. Opbevar i en lufttæt beholder.
Fyldte auberginer
Skær auberginerne igennem på langs, udhul dem med en skarp kniv, så der stadig er ca. 1½ cm af kødet tilbage på indersiden af skrællen – gem det, du skærer ud. Drys det indvendige af auberginerne med salt, og læg dem til at dræne med skrællen opad, mens du gør de andre ting klar.
Kog flækærterne i 25-30 minutter, og sigt vandet fra. Kog risene efter anvisning på pakken. Hak løgene groft, og rist dem i olie i ca. 10 minutter, så de får lidt farve. Tag løgene af panden, og gør det samme med indmaden af auberginerne.
Hak urterne persille, mynte og estragon groft, og tag en smule fra til topping. Kom nu ris, flækærter og de stegte løg i panden sammen med urterne, og rist videre et par minutter. Tilsæt chilipulver og tomatpuré, og smag til med salt og peber. Rør godt sammen.
Fordel fyldet i auberginerne, og pres det godt ned, til alt fyldet er brugt. Kom de flåede tomater i et ovnfast fad sammen med skiver af forårsløg og drys med 1 spsk. advieh. Krydr med salt og peber, og læg de fyldte auberginer ovenpå. Pensl de fyldte auberginer med olivenolie, og bag i ovnen ved 180° i ca. 60-70 minutter. Det er vigtigt, at auberginerne er helt møre. De skal ikke give modstand, hvis du prikker i dem med en urtekniv.
Server yoghurt rørt med lidt salt til – og spis gerne brød til.
Sirup
Kog limesaft, rørsukker, kanel, salt, safran og vand til en tynd sirup – det tager ca. 5 minutter. Dryp siruppen over auberginerne ved spisetid.
Ingredienser
Advieh-krydderiblanding
1 tsk stødt kanel
1 tsk kardemomme
½ tsk stødt spidskommen
1 tsk rosenblade
Fyldte auberginer
2 store auberginer
1 tsk salt
150 g flækærter
100 g basmatiris
2 løg
1 dl olivenolie
2 håndfulde bredbladet persille
2 håndfulde mynte
2 håndfulde estragon
½ tsk chilipulver
2 spsk tomatpure
salt og peber
400 g flåede tomater
1 bundt forårsløg
1 spsk advieh-krydderi
Sirup
saft fra 3 lime
80 g rørsukker
½ tsk stødt kanel
½ tsk salt
¼ tsk safran
½ dl vand
Desuden
1 dl græsk yoghurt 10%