Tilbage til opskrifter

Fjordrejer med dampet spidskål, dildolie og fløde

Fjordrejer er al den tid værd, det tager at pille dem. Men de kan også friteres og spises med skal og det hele. Det er decideret vanedannende som snack, og her giver det crunch til de bløde, pillede rejer og den dampede spidskål. Dildolien skal laves i en vis mængde, for at du kan få urterne til at afgive al deres grønne klorofyl i blenderen. Men den holder sig godt i køleskabet og kan bruges i andre salater og fiske- og skaldyrsretter. Server salaten som en forret eller en let frokost.

Sådan gør du

Kål

Fjern de yderste grove blade fra kålen. Skær den i 8 både på langs. Skyl dem i koldt rindende vand. Kom kålen i en gryde sammen med en sjat vand og olivenolien, og damp den i 3-4 minutter. Tag kålen op, læg den på en tallerken, og lad den køle af til stuetemperatur. Rør citronsaft og sukker sammen, og vend marinaden sammen med kålen.

Rejer

Sæt en gryde over med 1½ liter vand og 100 g salt. Når vandet koger, så kom rejerne i, og kog dem i 1-1½ minutter. Kom dem direkte i iskoldt vand, så kogningen stopper. Pil 4/5 af rejerne, og smag dem til med salt. Sæt dem i køleskabet. Hæld vandet fra resten af rejerne.

Varm de 3 dl olie op til 175°. Brug et termometer, eller stik enden af en tændstik uden svovl i olien; det skal boble kraftigt omkring den. Ryst de rejer, der stadig har skal på, med hvedemel. Steg rejerne i olien, til de er knasende sprøde og let gyldne – det tager 2-3 minutter. Kom rejerne i en skål, og ryst dem med ½ tsk. fint salt. Spred rejerne ud på køkkenrulle.

Dildolie

Skyl dilden, og slyng den tør i en salatslynge eller et viskestykke. Pluk dilden i kviste, og tag nogle få kviste fra, og sæt dem til side. Kom olie og resten af dilden i en høj blender, og blend, til olien er 75° varm. Det bedste er at bruge et termometer, men det tager typisk 30-35 minutter; olien skal være klar med en dyb grøn, næsten sort farve. Hæld olien gennem et kaffefilter, så du får en flot gennemsigtig grøn olie. Køl olien ned til køleskabstemperatur, hvor den kan holde sig i mindst en måned.

Ved servering

Smag cremefraichen til med citronsaft og salt og peber. Skær løget i tynde skiver. Pluk kørvelen i kviste, og læg dem i koldt vand 10-15 minutter. Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke. Spred cremefraichen ud i bunden af et fad, og anret kål, kørvel og de to slags rejer oven på. Slut af med 3-4 spsk. dildolie, og krydr med friskkværnet peber.

Ingredienser

Dampet spidskål

1 spidskål
2 spsk koldpresset olivenolie
½ dl citronsaft
½ tsk sukker

Rejer

800 g levende fjordrejer
1 spsk hvedemel
3 dl vindruekerneolie
fint salt

Dildolie

1 bundt dild
3 vindruekerneolie
brug 3-4 spsk. og gem resten

Desuden

¾ dl creme fraiche
1 spsk citronsaft
1 skalotteløg
2 håndfulde kørvel
havsalt
Friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her