Sådan gør du
Falafel
Læg kikærterne i blød i koldt vand i køleskabet natten over. På dagen, sigt vandet grundigt fra, og blend kikærterne på en foodprocessor eller med en stavblender sammen med løg, hvidløg, persille, spidskommen, koriander, chiliflager, olie, salt, peber og citronsaft. Du kan også klare dig med en stor morter eller i princippet med at hakke ingredienserne meget grundigt med en stor kniv, og ælte farsen med hænderne. Lad gerne farsen trække overdækket i køleskabet i 30 minutter – også gerne natten over – men du kan også stege dem direkte.
Varm en gryde op med vindruekerneolie til 190°. Hvis du ikke har et termometer, så tjek med en mini prøvefalafel – det skal boble kraftigt omkring den. Tag en skefuld falafelfars, og form den i hånden til en kugle på størrelse med en bordtennisbold. Dump kuglen forsigtig i den meget varme olie, så det ikke sprøjter, og fortsæt, til du har nogle stykker i gang – de skal ikke røre ved hinanden, så lav dem i flere hold. Steg, til falaflerne er sprøde og mørkebrune, og løft dem over på køkkenrulle. Hvis du laver dem i god tid, så dæk dem ikke over, men lun dem i stedet i ovnen ved spisetid.
Tahindressing
Rør creme fraichen med tahin, sukker, citronsaft og salt. Sæt dressingen i køleskabet, til du skal bruge den.
Tomatsalat
Skær tomaterne og agurkerne i grove tern, snit rødløget fint, og hak persillen groft. Vend det hele med olivenolie, salt og peber.
Salat
Bryd romainesalaten i grove stykker, og skær spidskålen. Hak korianderen groft, og vend det hele sammen.
Ingredienser
FALAFEL
300 g tørrede kikærter (skal udblødes natten over)
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 bundt bredbladet persille
1 spsk spidskommen
1 spsk stødt koriander
1 spsk chiliflager
1 dl olie
1 tsk salt
1 tsk peber friskkværnet
1 citron
1 l vindruekerneolie (eller anden neutral olie) til fritering
TAHINDRESSING
6 spsk creme fraiche eller yoghurt
2 spsk tahin (sesampasta)
1 tsk sukker
1 citron
TOMATSALAT
2 store tomater
1 agurk
1 rødløg
1 håndfuld bredbladet persille
1 spsk olivenolie
SALAT
1 romainesalat
1 spidskål
1 håndfuld koriander
DESUDEN
evt. chilipasta (se side 273) eller chilisauce (side 272)
evt. hummus (se side 276)