Tilbage til opskrifter

Burger med quinoabøf, portobellosvampe og æble-ingefærkompot

Quinoa-svampefarsen, som bøffen er lavet af, er en god grundfars til flere forskellige formater, og den er nem at arbejde med. Form den til frikadeller, til farsbrød eller boller i valnødde-størrelse. Dem kan du så fryse i rå tilstand, optø og tilberede. Her havner den i en saftig burger med syrlig kompot, stegte svampe, sprød salat og en god mayo.

Sådan gør du

Quinoabøf

Skræl persilleroden. Skær den i mindre stykker, og skær også løget i mindre stykker. Kog persillerod og løg i 25 minutter, og blend eller mos til en puré.

Kog quinoaen i 15-18 minutter. Si vandet grundigt fra.

Skær svampene i store skiver, og rist dem i olien, til de er gyldne og har mistet noget størrelse – ca. 5 minutter. Tilsæt fintakket hvidløg, og steg et par minutter mere. Hak svampene mellemfint. Rør den kogte quinoa med stegte svampe og hvidløg, purerede grøntsager, tomatpuré, æg, salt, peber og rismel. Form quinoafarsen til fire bøffer.

Læg bøfferne på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 150° i 15 minutter. Køl dem ned til stuetemperatur, og steg dem i olie, til de har en flot stegskorpe – ca. 3-4 minutter på hver side ved mellem varme. Krydr med salt og peber.

Burgerboller

Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt friskt vand i 70-80 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra, og mos bønnerne sammen med smørret med et piskeris eller en kartoffelmoser. Lad mosen stå og køle af.

Opløs gæren i vandet i en røreskål, og tilsæt hvedemel, sukker, salt og den afkølede bønnemos. Ælt det til en sammenhængende dej. Tilsæt nu æggene et ad gangen, mens du fortsætter med at ælte, indtil dejen er smidig og elastisk. På en røremaskine tager det ca. 10-12 minutter ved mellem hastighed – lidt længere, hvis du ælter i hånden. Lad dejen hvile og hæve 1 time tildækket på køkkenbordet.

Del dejen i 6 lige store stykker. Spænd dejstykkerne op til boller – brug en spartel til at folde dejen ind under sig selv, til du har flotte, runde boller med en jævn spændstig overflade. Lad dem nu efterhæve til dobbelt størrelse – det tager ca. 2 timer.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og bag dem ved 200° i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Æble-ingefærkompot

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og fjern kernehusene. Skær dem i små tern. Kom æbleternene i en gryde sammen med de andre ingredienser, og kog i 20-25 minutter, til æblerne koger ud. Lad kompotten køle af, og opbevar den i en lukket beholder i køleskabet.

Tilbehør og burgersamling

Steg de 4 andre portobellosvampe hele i lidt olie på hver side, til de gyldne og er skrumpet noget – ca. 3 minutter på hver side. Krydr med salt og peber.

Rist evt. burgerbollerne i lidt olie eller smør på skærefladen. Byg burgerne op ved at komme æble- ingefærkompot på underbollen, og byg derefter op med quinoabøffen, portobellosvampene, rødløg og salatblade, og slut af med overbollen smurt med mayo.

Ingredienser

Quinoabøf

1 persillerod
1 løg
175 g rød quinoa (400 g kogt)
2 stk portobellosvampe
1 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
1 spsk tomatpuré
1 ½ æg
10 g salt
1 knivspids peber
4 spsk rismel
3 spsk vindruekerneolie til stegning

Burgerboller

125 g tørrede smørbønner (225 g kogte)
30 g smør
10 g gær
75 g vand
375 g hvedemel
1 spsk sukker
10 g salt
2 æg
1 æg (til pensling)

Æble-ingefærkompot

1 kg æbler
150 g sukker
4 dl vand
150 g æblecidereddike
1 tsk salt
30 g friskrevet ingefær

Desuden

4 portobellosvampe
2 spsk vindruekerneolie
4 håndfulde frisk sprød salat
1 rødløg
150 g mayonnaise

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her