Tilbage til opskrifter

Bagt skorzonerrod i dashi med kørvelolie og stegte østershatte

En enkel ret, hvor den bagte, let røgede smag fra skorzonerrødderne og de stegte svampe møder den tang- og svampebaserede dashibouillon. Dashi er en af de vigtigste grundingredienser i det japanske køkken. For japanere er smagen af dashi mere eller mindre synonym med umami.  Server retten som en forret eller et let måltid, gerne med sprødt, grillet brød.

Sådan gør du

Dashi

Kom alle ingredienserne i en gryde, lad det koge op, og skru ned til svag varme, så bouillonen simrer. Fjern det skum, der danner sig på overfladen, med en ske. Lad dashien simre i 30-45 minutter. Sigt bouillonen, og kog den ind til ca. 1 liter.

Tilberedning af resten af retten

Skrub 400 g af skorzonerrødderne med en svamp, og skær bund og top af. Skræl resten af skorzonerrødderne, og læg dem i vand. Skær de skrubbede rødder i stykker på ca. 4 cm, og vend dem med olie og salt. Bag dem i ovnen ved 170° i ca. 15 minutter. Vend rødderne undervejs. Hæld dashien i en gryde, og kog den ind til ca. 3 dl. Smag til med salt og citronsaft.

Skyl kørvelen, dryp den godt af, og blend den med vindruekerneolien, til konsistensen er ensartet.

Rens østershattene, og pluk dem i grove stykker. Steg dem i olie på en pande i et par minutter, til de har fået lidt farve. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Lav fine strimler af de 100 g skrællede skorzonerrødder med en tyndskræller eller på et mandolinjern. Vend strimlerne med lidt olie, citronsaft og salt.

Fordel de bagte skorzonerrødder og østershattene i skåle, og overhæld dem med varm dashi. Top med de rå skorzonerstrimler, og dryp med kørvelolie.

Tip

Portionen af kørvelolie er større, end hvad du har brug for til denne ret. Men der skal en vis mængde til for at kunne blende olie og urter effektivt. Gem resten i en lukket beholder i køleskabet, og brug den på salater, på bagte grøntsager, grillet brød, eller endda som pynt på desserter. Den kan holde sig nogle måneder på frost. Hvis du vil helt uden om kørveloliefremstilling, så drys blot lidt finthakket kørvel og et par dråber olivenolie over retten til sidst.

Ingredienser

Dashi

2 l svampebouillon
100 g tørret tang (f.eks. konbu, nori eller søl)
½ dl sojasauce

Resten af retten

500 g skorzonerrødder
2-3 spsk. olivenolie
Havsalt
1 l dashi
1 håndfuld kørvel
1 dl vindruekerneolie (eller anden neutral olie)
100 g østershatte
1 citron (saften herfra)
Friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her