Sådan gør du
Frikadeller
Kog perlebyg og flækærter med snittet løg og hvidløg i 30 minutter. Si vandet fra, og køl byg, ærter, løg og hvidløg ned til stuetemperatur. Kom dem i en foodprocessor sammen med alle de andre frikadelleingredienser (minus olie og smør til stegning). Blend i 1-1½ minut til en sammenhængende, men ikke våd fars. Form farsen til frikadeller, og steg dem i olie og lidt smør ved mellem varme, til de har en flot stegeskorpe og er stegt igennem. De skal have 2-3 minutter på hver side.
Kartoffelsalat
Skræl kartoflerne. Kog dem i letsaltet vand i 15 minutter. Gem 2 dl af kogevandet, og hæld resten fra.
Skær løget i tynde skiver. Smelt smørret i en gryde, og rist løgene glasklare og helt møre, uden de bruner. Det tager 5-6 minutter. Tilsæt æbleeddike og kartoffelvand, og kog i 5 minutter. Tilsæt fløde og de kogte kartofler, og kog yderligere 6-7 minutter uden låg, til saucen tykner i konsistens.
Lige før spisetid, vend så grundigt skyllet og drænet spinat i kartoflerne, og varm det igennem, så spinaten falder sammen. Smag til med salt og peber. Spis kartoffelsalaten til de varme frikadeller med masser af grov sennep og rugbrød.
Ingredienser
Frikadeller
100 g groft poleret perlebyg
100 g flækærter
1 løg
1 fed hvidløg
150 g ærter (frosne, optøede)
40 g olivenolie
1 knivspids chilipulver
80 g rismel
1 æg
1 knivspids peber
1 tsk salt
vindruekerneolie og smør til stegning
Kartoffelsalat
600 g aspargeskartofler
2 løg
50 g smør
3 spsk æbleeddike
1 dl piskefløde
250 g spinat
salt og peber