Derfor skal du spise sæsonbaseret
I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser.
Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:
- Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
- Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
- Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
- Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
- Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i september
Skal du nyde nogle af de skønne sensommerfrugter og bær senere på året, er det nu du skal begynde at sylte, fryse og lagre dem. Du kan dog se frem til en masse skønne æbler, der begynder at modne i trækronerne, som du kan plukke godt ind i efteråret og oktober måned. Se hvilke frugter, grøntsager og andre skønne råvarer der er i sæson lige nu herunder:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i september
Havtorn
Udover at pryde trækronerne, kan vi også se hvordan efteråret tager over på bærfronten, hvor vi går fra de røde bær i sommermånederne, til gullige og mørke orange bær i efteråret. Vi snakker selvfølgelig om havtorn, der har været kendt og anvendt i Danmark i flere tusinde år på grund af dens hårdføre egenskaber til at vokse vildt i nordens vind og vejr.
Havtorn er en busk, der kan vokse op til 6 meter i højden i efteråret. Oftest kan planten findes omkring steder der er meget tørre og udsat for sol, salt og vand - for eksempel nær klitterne. På busken vokser der små tætte gule og orange bær, beskyttet af kraftige torne, der gør havtorn en smule mere besværligt at plukke. Du kan med fordel klippe grenene med bær af, lægge dem i fryseren et par timer og derefter let banke bærrene af.
Havtorn har en syrlig smag, som kan mildnes ved at plukke frugten, når den er i sæson og ved at fryse dem ned. Den syrlige frugt kan både bruges i det søde og salte køkken, og med god samvittighed da havtorn er utrolig rig på både vitaminer, antioxidanter, aminosyrer og omega-3. Ja, faktisk indeholder havtorn mere C-vitamin end appelsiner, og kan være med til at styrke immunforsvaret samt mindske træthed.