Sådan gør du
Rødspætte
Flå og rens rødspætterne for indvolde og blod, og skyl dem i koldt vand. Læg et snit hele vejen ned igennem hver enkelt rødspætte, som forhindrer den superfriske rødspætte i at trække/bøje for meget på panden under stegning. Vend rødspætterne i mel, krydr med salt og peber. Steg rødspætterne i smør på en pande i ca. 3-4 minutter på hver side. Her hjælper snittet i rødspætten også. Hvis du med en ske hælder det varme stegesmør hen over den tykke ende af rødspætten (ved hovedet), kan smørret trænge ned i spætten. Derved bliver den tykke og den tynde ende (halen) færdige samtidig, uden at der er noget, der bliver tørt.
Kartofler
Skrub kartoflerne i koldt vand, og kog dem i letsaltet vand i 8-10 minutter. Sluk for varmen, og lad kartoflerne trække færdigt i det varme kogevand i ca. 5 minutter.
Syltede tranebær (laves 1 uge i forvejen)
Skyl tranebærrene i koldt vand, og kom dem i skoldede sylteglas. Kog alle de øvrige ingredienser op, og hæld dem straks over tranebærrene. Luk glassene, og lad tranebærrene trække 1 uge inden brug. Holdbarhed uåbnet på køl er 6 måneder.
Servering
Server rødspætterne med kartofler, syltede tranebær og stegesmør tilsmagt med lidt eddike.
Ingredienser
Rødspætte
6 friske rødspætter som dufter af hav og har flotte klare, hvælvede øjne
hvedemel
Salt og peber
200 g smør
Kartofler
1 ½ kg nye kartofler (gerne Hulsig)
salt
Syltede tranebær
1 kg friske tranebær
5 dl æblemost
2 dl æblecidereddike
1 tsk salt
10 peberkorn
1 stang kanel
urter fra heden
Desuden
2 spsk hyldeblomsteddike