Tilbage til opskrifter

Stegt rødspætte med kartofler og smørsovs

Måske den ultimative sommerklassiker, hvor der ikke er sparet på smørret. De syltede tranebær er et delikat twist, men kan selvfølgelig undværes, hvis du ikke har tænkt den uge frem, som det tager at sylte dem. Friske eller syltede ribs og syltede tyttebær kan også bruges.

Sådan gør du

Rødspætte

Flå og rens rødspætterne for indvolde og blod, og skyl dem i koldt vand. Læg et snit hele vejen ned igennem hver enkelt rødspætte, som forhindrer den superfriske rødspætte i at trække/bøje for meget på panden under stegning. Vend rødspætterne i mel, krydr med salt og peber. Steg rødspætterne i smør på en pande i ca. 3-4 minutter på hver side. Her hjælper snittet i rødspætten også. Hvis du med en ske hælder det varme stegesmør hen over den tykke ende af rødspætten (ved hovedet), kan smørret trænge ned i spætten. Derved bliver den tykke og den tynde ende (halen) færdige samtidig, uden at der er noget, der bliver tørt.

Kartofler

Skrub kartoflerne i koldt vand, og kog dem i letsaltet vand i 8-10 minutter. Sluk for varmen, og lad kartoflerne trække færdigt i det varme kogevand i ca. 5 minutter.

Syltede tranebær (laves 1 uge i forvejen)

Skyl tranebærrene i koldt vand, og kom dem i skoldede sylteglas. Kog alle de øvrige ingredienser op, og hæld dem straks over tranebærrene. Luk glassene, og lad tranebærrene trække 1 uge inden brug. Holdbarhed uåbnet på køl er 6 måneder.

Servering

Server rødspætterne med kartofler, syltede tranebær og stegesmør tilsmagt med lidt eddike.

Ingredienser

Rødspætte

6 friske rødspætter som dufter af hav og har flotte klare, hvælvede øjne
hvedemel
Salt og peber
200 g smør

Kartofler

1 ½ kg nye kartofler (gerne Hulsig)
salt

Syltede tranebær

1 kg friske tranebær
5 dl æblemost
2 dl æblecidereddike
1 tsk salt
10 peberkorn
1 stang kanel
urter fra heden

Desuden

2 spsk hyldeblomsteddike