Tilbage til opskrifter

Sommerflæskesteg

Her laves det meste af aftensmaden i et enkelt fad, der passer sig selv i ovnen. Fyldet kan varieres i det uendelige og bruges til at udvide børnenes smagspalet. Lidt grønt tilbehør, f.eks. en råkost med spidskål og nogle majskolber, kan fuldende måltidet.

Sådan gør du

Pil løgene, og skær dem i tynde skiver. Vask krydderurterne, afdryp dem grundigt, og pluk bladene af stilkene (gem stilkene til at lægge under stegen).

Flæk kammen midt igennem, så den kun lige hænger sammen i den ene side. Åbn stegen, og fyld løg, krydderurter, fintrevet citronskal, salt og peber ind i den. Luk stegen sammen, og snør den med kødsnor, der holder på alt det gode.

Skrub kartoflerne, og halver dem, og læg dem i et stort ovnfast fad. Vend kartoflerne med krydderurtestilkene, citronen skåret ud i kvarter, rapsolie, salt og peber. Læg stegen oven på kartoflerne, og sæt den i ovnen. Steg kammen ved 180° i 65–70 minutter, indtil sværen er sprød, og kartoflerne er helt gyldne, møre og sprøde. Tjek evt. kødets centrumstemperatur med et stegetermometer – det skal vise 65°.

Tag stegen ud, og lad den hvile i 5–10 minutter. Skær stegen ud i skiver, halver dem evt., så de passer med børnestørrelse, og server den med kartoflerne, evt. drysset med lidt friske krydderurter. En sprød råkost, f.eks. med spidskål eller selleriråkosten på side 75, og nogle kogte majskolber, vil gøre lykke til.

Tip

I forårsmånederne kan du fylde stegen med vilde urter som ramsløg, brændenælder eller skvalderkål – eller hvad du har ved hånden. I sommer- og efterårsmånederne kan du give den gas med friske krydderurter, løg og hvidløg, og ved juletid bruge løs af tørret frugt og æbler.

Ingredienser

Flæskesteg

2 salatløg
4 kviste rosmarin
5 salvie
5 stilke kørvel
800 g svinekamsteg med svær
1 usprøjtet citron
Salt og peber
800 g nye kartofler
2 spsk rapsolie

Tilbehør

råkost af gulerødder
majskolber