Sådan gør du
Suppe
Skræl hele knoldsellerien. Skær ¼ fra, og gem den til topping. Skær resten i grove tern. Pil løg og hvidløg, og hak begge dele. Steg løg, hvidløg og knoldselleristykker gyldne i 2 spsk. af olivenolien i en stor gryde. Tilsæt rosmarin, dæk med vand, og lad det koge op.
Fjern det skum, der danner sig på overfladen med en ske. Skru ned for varmen, og lad suppen simre i 20-25 minutter, til sellerien er helt mør. Sigt kogevandet over i en anden gryde eller skål. Hæld 3 dl tilbage i gryden sammen med mandel-mælk og cayennepeber, og blend suppen i en høj blender eller med en stavblender.
Juster konsistensen med mere kogevand, hvis suppen er for tyk. Smag til med fintrevet skal og saft af ½ citron, salt og peber. Skær resten af knoldsellerien i papirstynde strimler til marinering, gerne på et mandolinjern. Vend dem med 1 spsk. olivenolie, 1 spsk. fintrevet citronskal og citronsaft, og smag til med salt og peber.
Ristede svampe
Rens svampene, og steg dem i lidt olie ved mellemhøj varme i et par minutter. Smag til med salt, peber og æblecidereddike.
Ved servering
Hæld suppen i skåle, og anret den marinerede, strimlede knoldselleri på. Drys med grofthakkede, saltede eller røgede mandler.
Ingredienser
Suppe
1 knoldselleri
1 løg
2 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
2 dl mandelmælk
1 knivspids cayennepeber
3 spsk olivenolie
1 usprøjtet citron (både skal og saft)
havsalt
friskkværnet peber
Ristede svampe
100 g sort trompetsvamp Craterellus cornucopiodes og Shiitake Lentinus edodes (eller andre friske svampe)
1 spsk olivenolie
æblecidereddike (eller anden lys eddike)
Desuden
50 g saltede eller røgede mandler