Sådan gør du
Dag 1
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Bland rugmelet i væsken og dæk med et klæde eller låg. Lad skålen stå ved stuetemperatur i 48 timer.
Dag 2
Bland vand, rugkerner, solsikkekerner og hørfrø sammen i en skål. Dæk skålen med et klæde eller et låg og lad kernerne stå i blød ved stuetemperatur i 24 timer.
Dag 3
Hak nødderne groft, og kør de tørrede frugter på en foodprocessor i ca. 1 minut. Bland rugsurdejen, nødder, tørret frugt og de udblødte kerner sammen, tilsæt salt og evt. brændt maltmel. Ælt det hele godt sammen – regn med at ælte i ca. 10 minutter.
Fordel dejen i rugbarsforme (9 x 4,5 x 2,5 cm), som forinden er blevet smurt godt med solsikkeolie, sådan at dejen fylder ca. ⅓ af formen. Lad dejen hæve et lunt sted i 1-2 timer, eller indtil dejen når kanten af formene. Bag rugbarene ved 180° i ca. 35 minutter.
Vend de varme brød ud af formene, og lad dem køle af på en bagerist.
Ingredienser
Dag 1
2 dl koldt vand
5 g gær
265 g rugmel
Dag 2
3 ½ dl koldt vand
165 g knækkede rugkerner
80 g solsikkekerner
80 g hørfrø
Dag 3
17 g havsalt
2 g brændt maltmel (kan udelades)
80 g blandede nødder, f.eks. hasselnødder, mandler eller valnødder
80 g blandede tørrede frugter, f.eks. figner, abrikoser, dadler eller rosiner