Tilbage til opskrifter

Rød spidskålssalat med grillede, syltede forårsløg, tykmælk og boghvedeknas

Man kan efterhånden få spidskål det meste af året. Men den danske, som er tilgængelig fra slutningen af april, er værd at vente på. Her er det den flotte røde udgave, der bliver vendt med friske urter og forårsløg, der først grilles og derefter syltes; det giver en dejlig afrundet smag med både røg, syre og sødme. Server salaten som tilbehør til fjerkræ eller skindstegt fisk.

Sådan gør du

Dagen før

Tykmælken skal først drænes: Læg et hårdt opvredet viskestykke i en trådsigte, og sæt en dyb skål under. Hæld tykmælken i viskestykket, træk husholdningsfilm over sigten og skålen, og sæt den i køleskabet natten over. Hvis du bruger skyr eller græsk yoghurt, så skal den ikke drænes

Grillede, syltede forårsløg

Skyl forårsløgene grundigt – lad dem gerne beholde bund og top. Vend forårsløgene i lidt olie og salt, og grill dem ved høj varme på en grill eller grillpande, til de har taget godt med farve – 2-3 minutter på hver side. Hak hvidløget fint. Rør eddike, olie, honning og hvidløg sammen, og smag til med salt og peber. Kom løgene i marinaden, og lad dem trække i mindst 1 time.

Kål

Skyl kørvelen, og pluk den i mindre kviste. Fjern de groveste blade på kålen, og skyl den grundigt. Snit kålen i 4-5 mm tykke bånd. Kom kål og kørvel i koldt vand, til de er sprøde – det tager 20-25 minutter. Slyng begge dele tørre i en salatslynge eller et viskestykke.

Knas

Varm olien op til 150°. Brug et termometer, eller stik enden af en tændstik uden svovl i olien; det skal boble omkring den. Steg boghvedekernerne helt sprøde og let gyldne, kom dem i en skål, og ryst dem med lidt fint salt. Læg dem på køkkenrulle.

Ved servering

Rør den drænede tykmælk med salt, peber, sukker og citronsaft. Vend kål og kørvel med de syltede løg – inklusiv marinaden. Krydr med salt og peber. Smør tykmælksdressingen ud på et fad, og anret salaten oven på. Drys til sidst med de sprøde kerner.

Ingredienser

Dressing

2 dl tykmælk (alternativt skyr eller græsk yoghurt
2 spsk citronsaft
½ tsk sukker

Grillede, syltede forårsløg

2 bundter forårsløg
½ fed hvidløg
3 spsk æblecidereddike
½ dl koldpresset rapsolie
1 spsk honning

Kål

2 håndfulde kørvel
1 rødt spidskål

Knas

50 g boghvedekerner
3 neutral olie til fritering

Desuden

æblecidereddike
havsalt
sukker
friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her