Tilbage til opskrifter

Ølandshvedebrød

  • Opskrift på ølandshvedebrød

Det populære brød fra vores bagerier bagt med surdej og en af de bedste 'nye-gamle' hvedesorter, ølandshvede. Det kan tage lidt tid at lære at håndtere de våde deje, men det er i den grad umagen værd! Bag både brød eller boller af opskriften.

Få maden leveret til påskefrokosten. Menuen er hjemmelavet fra top til bund og klar til servering hjemme hos dig.

Se årets påskemenu her

Sådan gør du

Dej

Kom vandet i en skål og rør gær, surdej, salt og fuldkornsmel ud i vandet. Sigt hvedemelet i og rør det hele sammen på en røremaskine eller i hånden.

Maskinæltning

Rør dejen på lav hastighed i et minut. Øg hastigheden til maksimum (se tip 1). Dejen er færdigæltet når den slipper siderne af skålen helt og samler sig om dejkrogen. Stop her – så du ikke ælter for meget. Hele æltningen tager ca. 10-15 minutter, men kig på dejen, ikke på uret. Dobbelttjek at dejen er æltet nok ved at lave en glutentest (se tip 2).

Håndæltning

Slå dejen igennem med en røreske. Rør hårdt i den, løft op i den samtidig, og træk i den. Forstil dig at du slår luft ind i den ligesom når du pisker flødeskum i hånden (se tip 3). Ælt så længe du orker – hold pause og fortsæt med på denne måde indtil du kan lave en glutentest (se tip 2).

Hævning

Tag en skål eller plastikboks og gnid indersiden godt ind i olie. Læg dejen i skålen og læg låg eller plastikfilm over, så dejen ikke tørrer ud. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet og stil den så i køleskabet. Lad den hæve i mindst 12 timer i køleskabet. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse (se tip 4). Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid på køkkenbordet i skålen. Imens tænder du for ovnen på maksimal varme 250-270° med en bagesten i og sørger for at ovn og bagesten har været gennemvarmet i mindst 20 minutter (se tip 5). Drys lidt mel på bordet og lirk så forsigtig dejen ud af skålen og ud på bordet uden at slå luft ud af dejen. Skub dejen forsigtigt ind under sig selv med en metalspartel, så du spænder dejen op på køkkenbordet.

Brød

Del dejen i to ved at hakke og spænde op i samme bevægelse. Spænd de to brød op ved at skubbe dejen ind under sig selv med spartlen. Kom brødet over på en bagespade, der er drysset med lidt groft majsmel og glid dejen ind på den varme bagesten (se tip 5). Efter 5 minutter skruer du ned for varmen til ca. 240° og bager brødet til det er flot mørkebrunt, og føles let og lyder hult, når du banker på brødet – det tager ca. 30 minutter (se tip 6).

Boller

Hak og spænd i dejen med spartlen, så du får hakket en lang dejbane løs. Spænd dejebanen op som var det et 'baguette'. Læg et stykke bagepapir på bagsiden af en kold bageplade. Hak firkantede boller ud af 'baguetten' og løft dem forsigtigt op med spartlen, og sæt dem på bagepapiret. Skub bagepapiret med bollerne ind på den varme bagesten. Efter 5 minutter skruer du ned for varmen til ca. 240° og bager bollerne til de er flotte mørkebrune og føles lette – det tager ca. 12 minutter (se tip 6).

Tag brødet/bollerne ud af ovnen og sæt på en rist og lad dem køle godt af inden du skærer i dem.

Tip

Find de 6 tips i vores nyhedsunivers under artiklen "Guide til at bage Meyers Ølandshvedebrød"

Ingredienser

Dej

5 dl koldt vand
5 g gær
3 spsk surdej
15 g salt
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel