Tilbage til opskrifter

Lun torskerogn med rødder og gurkemeje-mayo

Denne salat er en udvidet version af rugbrødsmaden med torskerogn. Hjemmekogt torskerogn bliver akkompagneret af rodfrugter, rugbrødsknas og mayonnaise tilsmagt med gurkemeje. En skøn salat, lidt udover det sædvanlige.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Torskerogn

Start med at forkoge torskerognen. Bring vandet i kog med salt, dild og citron-ender. Kog torskebukserne ved svag varme i 10–12 minutter, så de er faste, men stadig rå indeni. lad dem blive i vandet, til du skal bruge dem.

Rødder og salat

Rengør og skræl alle grøntsagerne

Skær sellerien i små tern, og kog dem i 2–3 minutter i letsaltet vand. Skær gulerødderne i så tynde skiver som muligt enten på mandolinjern eller i hånden, og kom rødderne i koldt vand. Skær rødløg og bladselleri i fine skiver, og pluk icebergsalaten groft. Skyl sennepssalaten, og slyng den tør i en salatslynge eller et viskestykke.

Sprødt rugbrød

Tænd ovnen på 120°.

Kom brødene på en bageplade med bagepapir, og pensl dem grundigt med olivenolie. Giv hvert stykke brød et drys salt, og bag dem i ovnen til de er supersprøde, det tager ca. 20–25 minutter, men er helt afhængigt af tykkelsen på brødet.

Gurkemeje-mayo

Kog ægget kort, i tre minutter.

Pil ægget, og kom det i et glas, der passer til din stavblender.

Tilsæt koldpresset rapsolie, citronsaft, fløde, sukker og gurkemeje, og blend 'mayoen' gul og glat. Smag til med salt og peber.

Samling

Tag torskebukserne op af vandet, pil den yderste hinde af, og skær bukserne i ca. 1 cm tykke skiver.

Vend skiverne i mel, rist dem i lidt olie og smør på en pande, til de er gyldne, og krydr undervejs med salt og peber.

Fisk nu gulerødderne op af vandet, kør dem tørre på en salatslynge, og vend dem med selleriternene, klippet karse, lidt olie og citronsaft, og krydr med salt og peber.

Anret sellerisalaten på et stort fad sammen med hovedsalat, sennepssalat, løg, bladselleri, lun torskerogn og rugbrødsflager.

Dryp gavmildt med gurkemeje-mayo, og servér resten i en skål ved siden af.

Tip

Du kan også bruge gurkemeje-mayoen til en klassisk æggesalat med masser af karse, rødløg og hakkede, syltede agurker.

Ingredienser

Torskerogn

250 g torskerogn
1 liter vand
2 spsk salt
nogle kviste dild
2 citroner (kun enderne)

Rødder og salat

300 g knoldselleri
2 gulerødder
½ rødløg
2 stængler bladselleri
1 lille hovedsalat
1 håndfuld sennepssalat (eller anden type salat, såsom rucola)

Sprødt rugbrød

8 skiver tyndt skåret rugbrød
olivenolie
havsalt

Gurkemeje-mayo

1 æg
½ dl koldpresset rapsolie
4 spsk citronsaft
4 spsk fløde
1 spsk sukker
½ tsk gurkemeje
havsalt
friskkværnet peber

Desuden

lidt hvedemel
olivenolie og smør til stegning
havsalt
friskkværnet peber
1 bakke karse
lidt koldpresset rapsolie
lidt citronsaft

Find opskriften i Claus Meyers Salatværksted

Find bogen her