Sådan gør du
Lammekølle
Gnid lammekøllen grundigt med salt og peber. Pil og hak 1 hvidløgsfed, og rør det sammen med senneppen – smør så oversiden af lammekøllen med denne blanding. Læg køllen i en bradepande, stil den i ovnen ved 220º, og lad den brune i 10 minutter. Skru så ovnen ned til 180º, og steg køllen videre i 30 minutter. Pil resten af hvidløgsfeddene, pres dem ned i en lille skål, og rør dem sammen med rasp, krydderurter og blødgjort smør til en smidig masse. Tag lammekøllen ud af ovnen, smør krydderurtesmørret ud over oversiden i et jævnt lag, og stil køllen tilbage i ovnen i endnu 30 minutter. Tjek evt. køllen med et stegetermometer – når det måler 60°, når du stikker det ind på køllens tykkeste sted (uden at stikke helt ned i benet), er det flot rosa og saftigt. Tag køllen ud, og lad den hvile i 15 min. Skær køllen ud i tynde skiver – pas på, at den skønne urteskorpe ikke falder af.
Grøn hvedeotto med mynte og spinat
Hak skalotteløget, og sauter det i ca. 15 g smør (resten af smørret skal du bruge senere), til det er glasklart og mørt uden at have taget farve. Tilsæt hvedekerner og sauter med i 1 min. Hæld så pilsner og vand i gryden, bring det i kog, og lad hvedekernerne koge i 25-30 minutter, til de er møre, men stadig har bid. Tilsæt lidt salt under kogning, så kernerne tager salt til sig. Skyl spinaten godt igennem, skyl også ærteskud og halvdelen af mynten, og damp det hele mørt i lidt smør og vand i en lille gryde med låg på. Blend det til puré, og smag til med salt, peber og cidereddike. Tag kernerne af varmen, og monter dem med resten af smørret, skåret i tern, revet ost og den grønne puré. Hvedekernerne skal være flydende og cremede, som en blød risotto. Smag til med salt, peber og cidereddike. Anret hvedekernerne med hakket mynte, persille og lidt ekstra revet ost på toppen, og server med det samme. Server hvedeottoen sammen med kødet og en god salat.
Ingredienser
Lammekølle
1 hel lammekølle med ben (ca. 2 kg)
havsalt
Friskkværnet peber
3 fed hvidløg
1 spsk stærk sennep
3 spsk friske brødkrummer eller rasp
2 dl hakkede friske krydderurter f.eks. persille, rosmarin og timian
2 spsk blødt smør
Grøn hvedeotto med mynte og spinat
1 skalotteløg
40 g smør
300 g hvedekerner
1 dl pilsner
1 l vand
havsalt
100 g frisk spinat
25 g ærteskud
5 mynte
Friskkværnet peber
2 spsk cidereddike
50 g vesterhavsost eller høost
1 håndfuld bredbladet persille