Sådan gør du
Bland de to slags mel, så du har det klar. For nogle forme eller nogle ca. 2½ dl kaffekopper med køkkenfilm, så du har dem klar. Kom sødmælk, smør, sukker, salt og kardemomme i en gryde, og varm blandingen op over lav varme, til den er håndvarm, og smørret er smeltet. Hæld den lune mælkeblanding i en stor skål, og pisk gæren i. Pisk et enkelt æg i (det andet går til pensling). Pisk nu loppefrøskallerne i, og tilsæt efter 10 sekunders piskning melblandingen, og pisk dejen godt igennem, til den er jævn og klumpefri. Hæld dejen i de klargjorte forme/kopper.
Dæk formene til med køkkenfilm, og lad dem stå lunt, til de er hævet med en halv gang. Det tager ca. 1-2 timer. Sæt dem i køleskabet i mindst 5 timer, men gerne natten over, så dejen bliver helt kold og sætter sig.
Varm ovnen op til 200°. Vend bollerne ud på et stykke bagepapir på en bageplade, så de står med bunden i vejret. Bag bollerne i 10 minutter, tag dem kortvarigt ud, og pensl dem med et sammenpisket æg. Gentag efter 10 minutter, og bag derefter bollerne færdige, til de er flot gyldenbrune og føles lette, når du løfter på dem – det tager 5-10 minutter efter efter sidste pensling .
Ingredienser
200 g glutenfri havremel
200 g rismel
500 g sødmælk
50 g smør
65 g sukker
10 g salt
2 g stødt kardemomme
20 g glutenfri gær
15 g loppefrøskaller (helst FiberHusk)
2 æg