Tilbage til opskrifter

Frisk tomatsovs

Denne hjemmelavede tomatsovs er fyldt med friske tomater, løg og krydderurter og er det perfekte grundlag til både pizza og pastaretter. Tomatsovsen kan gemmes på glas i køleskabet eller i fryseren, så du kan med fordel lave en stor portion.

Sådan gør du

Skyl tomaterne, og kom dem i en gryde (behold stilkene på – de afgiver en frisk og intens tomatsmag under tilberedningen) sammen med groftsnittet skalotteløg, rosmarinkviste, det hele fed hvidløg, salt, peber, olivenolie og vand.

Kog tomaterne under låg i 25 min., så de falder helt sammen, men stadig bevarer deres friskhed.

Fisk stilkene og rosmarinkvistene op af tomatsovsen, og kog sovsen i yderligere 5 min. uden låg, så noget af væsken fordamper, og smagen bliver mere koncentreret. Blend sovsen i gryden med en stavblender, og smag til med evt. ekstra salt og peber.

Lidt sukker og æbleeddike kan også gøre en stor forskel, tomater er meget forskellige, og måske er det netop et ekstra skud syre eller sødme, sovsen mangler.

Tip

Der er meget stor forskel på tomater, hvad angår naturlig syre og sødme, og derfor er det vigtigt at smage tomatretter rigtigt godt til. 95% af syren i tomater består af æblesyre, og derfor er æbleeddike ideel til at bære syrligheden i tomatsovsen frem – det integrerer sig perfekt. Sukker er også et godt tilsmagningsredskab i tomatsovs, ligesom noget der varmer; peber eller chili. Jeg bryder mig ikke om fløde og smør i tomatsovs – de runder af, men de forstyrrer samtidig tomaternes ”tomathed”. Til gengæld er jeg vild med rosmarin, som jeg bruger i min grundtomatsovs, men det er også dejligt at variere med salvie, oregano, merian, basilikum, timian og fennikel.

Ingredienser

500 g cocktailtomater
3 skalotteløg
3 kviste rosmarin
1 fed hvidløg
havsalt og friskkværnet peber
2 spsk olivenolie
½ dl vand
evt. lidt sukker og æbleeddike
30 g frisk parmesanost
½ bundt bredbladet persille

Find opskriften i Almanak

Find bogen her