Sådan gør du
Skær smørret i tern, kom det i en stor skål, og lad den stå i en halv time på køkkenbordet. Kom imens lunt vand i en anden skål, kom gæren i vandet, og slå også ægget ud i vandet. Rør vand, æg og gær godt sammen.
Kom mel, sukker og salt i skålen med smørret, og nulr det grundigt sammen med hænderne. Brug et par minutter på det, så du får smørret fordelt godt ud i melet og sukkeret.
Hæld nu skålen med det våde over i skålen med det tørre, og ælt videre i skålen, til dejen er godt blandet
Når dejen har samlet sig nogenlunde, så kom den ud på bordet, og ælt videre. I starten vil dejen være lidt smuldret, men den skal nok samle sig.
Efter nogle minutters æltning skal dejen gerne være blevet blank og elastisk, så du kan strække i den. Nu er den klar til hævning. Form den som en kugle, og læg den i skålen eller på bordet med et viskestykke over. Den skal hæve i en time.
Når dejen har hævet, så del den i 10 cirka lige store stykker.
Nu skal stykkerne formes til boller. Tag fat et sted yderst i dejstykket, og træk i det, så du får en streng af dej. Fold den ind til midten, og tryk den fast. Tag fat et nyt sted, og stræk ind til midten, og fortsæt sådan hele vejen rundt.
Vend bollen på hovedet, og form den til med hænderne, så den bliver ekstra rund. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem. Dæk med husholdningsfilm, og stil til hævning et lunt sted til ca. dobbelt størrelse (1½-2 timer). Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og bag ved 200˚ varmluft i 10-12 minutter, til de er flot gyldne
Ingredienser
270 ml vand
20 g gær
1 æg
600 g hvedemel
60 g sukker
1 tsk salt
45 g smør
1 æg til pensling