Sådan gør du
Svampefalafel
Udblød kikærterne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer. Kog dem ikke. Hæld vandet fra.
Rist champignonerne ved høj varme i lidt olie, til de får farve og mister størrelse – ca. 7 minutter. Kom dem i en foodprocessor sammen med udblødte kikærter, kogte kartofler, revet løg, hvidløg, citronsaft, timianblade, soyasauce, svampepulver og kikærtemel. Krydr med peber. Blend til en grov fars. Form farsen til ovale boller med en spiseske. Varm olien op til 175°, eller til den syder godt omkring en tændstik uden svovl. Fritér falaflerne i et par portioner. De skal have 3-4 minutter. Læg dem på køkkenrulle.
Svampepulver
Blend de tørrede svampe – uden at udbløde dem – til et fint pulver, og opbevar svampepulveret i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur. Her kan det holde sig i et par måneder.
Svampebønnecreme
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand under låg i 50-60 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra.
Steg champignonerne ved høj varme i lidt af olien, til de har fået godt med farve – ca. 5 minutter. Tilsæt hakket løg og hvidløg, og lad dem stege med i 2 minutter. Blend bønnerne med champignon og løg. Tilsæt resten af olien og citronsaften, mens du blender, til du har en jævn creme. Du kan evt. justere konsistensen med et par dråber vand. Smag til med salt og peber.
Ingredienser
Svampe-falafel
200 g champignon
2 spsk vindruekerneolie
200 g tørrede kikærter
50 g kogte kartofler
½ løg
½ fed hvidløg
3 spsk citronsaft
1 tsk friske timian blade
½ tsk soyasauce
2 spsk svampepulver (se nedenfor)
3 spsk kikærtemel
1 liter vindruekerneolie til friturestegning
Svampepulver
tørrede svampe f.eks. shiitake, karljohan eller blandede skovsvampe
Svampebønnecreme
75 g tørrede hvide bønner
150 g champignon
1 ½ dl vindruekerneolie
1 løg
½ fed hvidløg
3 spsk citronsaft