Sådan gør du
Svampefalafel
Udblød kikærterne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer. Kog dem ikke. Hæld vandet fra.
Rist champignonerne ved høj varme i lidt olie, til de får farve og mister størrelse – ca. 7 minutter. Kom dem i en foodprocessor sammen med udblødte kikærter, kogte kartofler, revet løg, hvidløg, citronsaft, timianblade, soyasauce, svampepulver og kikærtemel. Krydr med peber. Blend til en grov fars. Form farsen til ovale boller med en spiseske. Varm olien op til 175°, eller til den syder godt omkring en tændstik uden svovl. Fritér falaflerne i et par portioner. De skal have 3-4 minutter. Læg dem på køkkenrulle.
Svampepulver
Blend de tørrede svampe – uden at udbløde dem – til et fint pulver, og opbevar svampepulveret i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur. Her kan det holde sig i et par måneder.
Svampebønnecreme
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand under låg i 50-60 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra.
Alternativt kan du bruge 150-200 gram hvide bønner fra dåse, drænet. Skyl dem, og brug dem direkte i opskriften.
Steg champignonerne ved høj varme i lidt af olien, til de har fået godt med farve – ca. 5 minutter. Tilsæt hakket løg og hvidløg, og lad dem stege med i 2 minutter. Blend bønnerne med champignon og løg. Tilsæt resten af olien og citronsaften, mens du blender, til du har en jævn creme. Du kan evt. justere konsistensen med et par dråber vand. Smag til med salt og peber.
Syltede bøgehatte
Kog æbleeddike, sukker og vand op i en gryde sammen med lidt salt. Rist bøgehattene på en pande med olie, krydr med salt, og kom dem i den varme lage. De skal trække mindst en time, gerne natten over i køleskabet.
Hasselnøddeknas
Rist nødderne på en tør pande eller i ovnen, til de har fået farve og dufter. Hvis de har de tynde brune skaller på, så gnub dem af i et viskestykke – de behøver ikke være helt væk. Rist også spidskommenfrøene på en pande, til de dufter kraftigt. Hak de ristede nødder, og bland dem med spidskommen. Krydr med lidt salt.
Tempeh
Skær tempeh i tern på ca. 1 x 1 cm, rist i lidt olie. Når de har fået en flot stegeskorpe, så tilsæt æblesirup og soyasauce og steg, til siruppen og soyasaucen er kogt ind, og har glaseret tempehternene.
Æblesirup med sort peber
Hak løg og hvidløg fint, og kom dem i en gryde sammen med de andre ingredienser. Kog ved svag varme, til der er 2 ½ dl tilbage – det tager mindst 30 minutter. Opbevar i en lukket beholder i køleskabet.
Bulgur
Kog bulguren i 5 dl saltet vand i 25-30 minutter. Hæld overskydende vand fra.
Ved servering
Skær æblet i både, og snit forårsløgene fint. Snit spidskålen fint. Kom først bulgur i skålen, derefter bønnemos, fintsnittet spidskål, tre-fire falafler, syltede svampe, æbler og den glaserede stegte tempeh. Slut af med et drys hasselnøddeknas.
Ingredienser
Svampe-falafel
200 g champignon
2 spsk vindruekerneolie
200 g tørrede kikærter
50 g kogte kartofler
½ løg
½ fed hvidløg
3 spsk citronsaft
1 tsk friske timian blade
½ tsk soyasauce
2 spsk svampepulver (se nedenfor)
3 spsk kikærtemel
1 liter vindruekerneolie til friturestegning
Svampepulver
tørrede svampe f.eks. shiitake, karljohan eller blandede skovsvampe
Svampebønnecreme
75 g tørrede hvide bønner eller 1 dåse hvide bønner.
150 g champignon
1 ½ dl vindruekerneolie
1 løg
½ fed hvidløg
3 spsk citronsaft
Syltede bøgehatte
300 g bøgehatte
½ dl æbleeddike
50 g sukker
½ dl vand
Hasselnøddeknas
50 g hasselnødder
1 tsk hel spidskommen
Tempeh
100 g tempeh
50 g æblesirup med sort peber (se opskrift under)
2 spsk soyasauce
Æblesirup med sort peber
1 løg
2 fed hvidløg
½ liter æblemost
¼ liter vand
30 g sukker
½ dl æbleeddike
½ tsk sort peber
5 g tomatpuré
Bulgur
200 g bulgur
Desuden
½ bundt forårsløg
1 æble
½ rød spidskål