Sådan gør du
Croque madame
Læg skiver af kogt skinke og ost på to skiver brød. På de to andre skiver, smør et godt lag dijonsennep på – det må godt kradse lidt – og klap begge toasts sammen med sennepen indad. Smør nu den ene side af hver toast med smør, og vend den smurte side nedad på en varm pande. Mens toasten steger, så smør oversiden.
Steg, til toasten er sprød og gylden på begge sider og osten begynder at smelte en smule. Tag brødet af panden, og brug samme pande til at stege spejlæg. Anret dem oven på brødet.
Salat
Del salaten i blade, og skyl dem grundigt i meget koldt vand. Kasser evt. de yderste blade, hvis de er slatne eller svære at få rene. Dryp salaten grundigt af. Ryst olivenolie, citronsaft, salt og peber sammen i en beholder med låg, og bland det med salaten.
Ingredienser
Croque madame
4 skiver hvedebrød
2 spsk. smør
100 g ravost (eller anden fast ost)
100 g kogt skinke
2-3 spsk. dijonsennep
2 æg
Salat
1 radicchiosalat (eller anden salat)
Olivenolie
½ citron
Salt og peber
Få vores opskrift på den bedste croque madame
Croque madame er den franske udgave af en luksustoast – sprød, cremet og rig på smag. Den består af ristet brød med skinke og ost, overhældt med béchamelsauce og toppet med et spejlæg, der gør hele forskellen. Med vores opskrift får du den perfekte balance mellem det sprøde og det smeltede, det salte og det bløde – lige til at servere som brunch, frokost eller en hurtig aftensmad.
Men hvorfor hedder det egentlig croque madame? Navnet stammer fra det franske ord croquer, som betyder “at bide” eller “at knase”. “Madame” refererer til spejlægget på toppen, som angiveligt skulle ligne en damehat.
Hvad er forskellen på croque monsieur og croque madame?
Den primære forskel mellem en croque monsieur og en croque madame er spejlægget på toppen. Begge versioner består af ristet brød, ost, skinke og béchamelsauce, men hvor monsieur serveres uden æg, får madame sit karakteristiske look og ekstra smagslag fra et stegt æg.
Croque monsieur blev opfundet først, angiveligt i begyndelsen af 1900-tallet på en café i Paris, og har siden været en klassiker i det franske frokostkøkken. Madame-udgaven kom til senere som en variation med lidt mere fylde.