Tilbage til opskrifter

Blomkålssuppe med ansjos og chili

Introduktionen af blomkålen i det danske køkken fortaber sig til tiden før 1700-tallets midte. Den dekorative kål blev betragtet som en fornem havesag. Her kommer den i den grad til sin ret i en dejlig blomkålssuppe med ansjos og strejf af chili. Spis suppen med godt brød til – enten som forret eller nem aftensmad. Hvis du vil servere den som hovedret, bør du fordoble portionen.

Sådan gør du

Fjern de grønne blade, og skær blomkålen ud i mindre stykker (det hele kan bruges, gem dog 2 buketter til garniture). Hak løg og hvidløg, og kom det i en gryde med olivenolie og chili, og sauter det let i 1 min., uden at det tager farve. Tilsæt blomkålsbuketter og ansjosfileter, krydr med salt og peber, og sauter i yderligere 1 min. Hæld kogende vand over, og lad det hele koge i 5-10 minutter. Blend suppen, til den er glat, og kog den herefter op. Smag den til med salt, peber og lidt eddike. Del de 2 blomkålsbuketter i helt små stykker, og drys dem ned i suppen ved servering, så der er noget, som knaser på en rar måde. Det er vigtigt at holde sig til den korte tilberedningstid og sørge for, at suppen ikke står og koger i lang tid, efter den er blendet, da den ellers mister sin friskhed og godt kan komme til at smage lidt for meget af kål. Server suppen rygende varm med brød til.

Ingredienser

1 blomkål
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
1 knivspids chilipulver
1 spsk olivenolie
2 ansjosfileter
havsalt
Friskkværnet peber
5 dl kogende vand
2 spsk cidereddike