Tilbage til opskrifter

Bisque af strandkrabbe

Bisque er en cremet suppe, som oprindeligt stammer fra Frankrig. Du kan lave en bisque på alt fra hummer, rejer til strandkrabber, som denne bisque er lavet på. Lav en god base, og krydr den godt op til en cremet flødebisque eller gør den ekstra frisk ved at krydre den med citrongræs, lime og ingefær.

Sådan gør du

Base

Slå krabberne ihjel ved at hælde dem i kogende vand eller skære dem igennem på langs med en tung kniv. Læg krabberne med rygskjoldet mod spækbrættet. Hold dem fast med din bedste kokkekniv ved at presse klingen mod krabbens bugskjold. Tryk så til, så du gennemskærer dens hoved. Kom krabber og safter fra spækbrættet ned i en skål. Sautér krabberne i nogle minutter i olie sammen med løg og hvidløg. Skær æble og grøntsager i mindre stykker. Tilsæt grøntsagerne, og lad dem få lidt farve. Kom det i sammen med æble, tomater, paprika og krydderurter. Sautér lidt videre. Kom cider ved, og vand til det dækker. Bring gryden i kog og skum urenheder fra. Kog bisquen i 45 minutter og monter med en smørklat. Knus eventuelt krabbeskallerne i en foodprocessor, og kom dem tilbage i bisquen og kog op igen. Sigt bisquen. Og pres gerne godt på, så al væden og lidt af krabbegumset kommer med igennem. Kog bisquen ind. Herfra har du flere gode muligheder:

Tomat og hvidløg

Kog bisquen igennem med tomater og hvidløg. Smag til med salt, peber, citronsaft og eventuelt lidt sukker. Server bisquen med aioli.

Ekstra cremet

Kog bisquen igennem med piskefløde. Smag til med salt, peber og citron eller æblecidereddike.

Citrongræs

Kog bisquen igennem med citrongræs, chili, limeblade og mere ingefær. Smag til med limesaft, rørsukker og frisk koriander.

Kokosmælk

Som ovenstående, men tilføj kokosmælk før tilsmagningen.

Tip

Krabberne er næsten en overset spise, men du kan finde dem ved de danske strande. De er lidt for små til for alvor at bruge kødet fra, men der er en forrygende skaldyrssmag i dem. Strandkrabben er i øvrigt ved at erobre verden som invasiv art, så man kan med god samvittighed komme nogle stykker i gryden.

Ingredienser

Base

1 kg strandkrabber
4 spsk olie (eller smør)
1 løg
3 fed hvidløg
1 æble
1 gulerod
1 pastinak (eller persillerod)
5 tomater
1 knivspids paprika
krydderurter (timian, persille, basilikum, kørvel og dild)
375 ml tør æblecidereddike
vand
smør

Tomat og hvidløg

5 tomater
hvidløg
Salt og peber
citronsaft
sukker

Ekstra cremet

piskefløde
Salt og peber
citronsaft
æblecidereddike

Citrongræs

citrongræs
chili
limeblade
ingefær
limesaft
rørsukker
1 bundt koriander

Kokosmælk