Sådan gør du
Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg og vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen - enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.
Rul dejen ud i 2,5 mm's tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg den på papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time.
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med mørdejen – det er nemmest, hvis du har lad. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af, og ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel, og lad derefter tærtebunden hvile 30 minutter i køleskab, mens du laver fyldet.
Kagecreme med vanilje
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken. Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid. Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen koge i 1 minut under kraftig piskning; pas på den ikke brænder på. Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm, og lad den køle af i køleskabet inden brug.
Mandelcreme
Ælt smør og flormelis sammen med en elpisker. Tilsæt mandelmel og æggene - et ad gangen. Ælt i 30 sekunder, hver gang et æg er kommet i. Ælt ved middelhastighed med elpiskeren, indtil blandingen er let og ensartet. Tilsæt majsstivelse og brændevin og til sidst kagecremen lidt ad gangen. Forvarm ovnen til 190º ved varmluft. Kom mandelcremen direkte over i den kolde, ubagte mørdejsbund. Lad mandelcremen nå op til lige under kanten af formen.
Saml tærten
Skyl og tør æblerne. Del dem i kvarte, og fjern kernehusene. Skær æblebådene i lameller, og læg dem taglagt i en ring. Begynd ude i kanten af tærten, og lad næste ring overlappe en smule. Slut af med en lille roset i midten af tærten. Sigt med lidt flormelis, og lad tærten bage i ca. 35 minutter, indtil cremen er souffleret lidt op, og overfladen er gyldenbrun. Tag tærten ud, og lad den afkøle helt på en bagerist inden servering. Nyd tærten som den er - den har masser af blød cremethed i sig selv. Du kan evt. servere den med cremefraiche 18%, drænet tykmælk eller sødmælks yoghurt. Tærten holder sig fint indpakket i køleskabet i 3-4 dage. Den kan selvfølgelig både fryses og lunes.
Ingredienser
Mørdej
120 g blødt smør
80 g flormelis
30 g mandelmel eller fintblendede smuttede
1 mellemstort æg
1 vaniljestang
235 g hvedemel
½ tsk fint salt
Kagecreme med vanilje
1 vaniljestang
1 dl sødmælk
1 ½ æggeblomme
38 g sukker
10 g majsstivelse
Mandelcreme
125 g blødt smør
125 g flormelis
125 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler
2 små æg
15 g majsstivelse
1 spsk Calvados eller anden æblebrændevin
190 g kagecreme (fra ovenfor)
Desuden
5 syrlige æbler (alt efter størrelse)
flormelis til drys