Tilbage

Spis sæsonens råvarer i december

Mørket er faldet på udenfor, og det giver god anledning til at rykke indenfor for at kokkerere med sæsonens råvarer, som har samlet sig saft og kraft i løbet af sommeren og efteråret. Det sprøde og mættende kål gør sig godt til vinterens salater, sammen med frisk appelsin og granatæble. Både æbler og pærer hænger saftige og sprøde på træerne og venter på at blive brugt i både middagsretter og desserter. Vi fylder syltekrukkerne med sæsonens rødder og lader de skønne farver fra gulerødder, rødbeder og rødløg pynte, som tilbehøret på tallerken. Lad dig inspirere og servér decembers råvarer og pynt tallerkenerne med efterårets krøllede kål, desserter af de saftige æbler og pærer og giv syrlighed med de friske citrusfrugter.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise råvarerne fra sæsonen. Nedenfor har vi samlet fem gode grunde: 

 1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
 2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
 3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
 4. Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
 5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres udefra vores grænser

Spis disse råvarer med god samvittighed i december

Efteråret er på alle måder et overflødighedshorn af dejlige råvarer, og herunder kan du hente inspiration til, hvordan råvarer som citrusfrugter, kål, nødder, pærer, torsk og kuller, vildt og alle de andre vidunderlige sager bliver til måltider i dit køkken.

Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

 • Smagen af december

  Appelsiner

  I julens bagværk

  Smagen og duften af appelsiner er dejlig året rundt, men passer særligt godt i den søde juletid. Appelsin passer særdeles god ind i julens bagværk såsom, æbleskiver, ambrosia, mandel-appelsinkager og brunkager.

 • Smagen af december

  Appelsiner

  Stjernen i aftensmadens tilbehør

  Lad citrusfrugten være stjernen i aftensmadens tilbehør i form af en dejlig salat. I sammenspil med sæsonens kål og nødder kan en salat med citron være det lette pust til den ellers tunge julemad. Server salaten til aftensmad, til juleaften eller på en buffet.

  FInd opskrift

SLÅENBÆR

Slåenbær er normalt meget beske, men frostvejr sætter gang i dannelsen af sukkerstoffer, så bærrene - og dermed din snaps - får en fin, sødlig smag. Pluk derfor bærrene efter nogle nætter med frost. Eller pluk bærrene, så snart de er modne, og kom dem i fryseren. Til dig, der holder af det klassiske frokostbord med lækker snaps, finder du her opskriften på hjemmelavet snaps med slåen. 

 • Smagen af december

  Torsk

  Mange forskellige tilberedningsmuligheder

  Torskens blide og milde smag lægger op til mange forskellige tilberedningsmuligheder, og du kan både nyde torsken i forretter såvel som i hovedretter. Inkorporer torsken i retter som både kogt, stegt, rå, røget eller marineret. Der er altså rig mulighed for at lave spændende og hurtige retter med torsk, der får mundvandet til at løbe.

 • Smagen af december

  Torsk

  Smagen af torsk

  Torsk er en klassisk og lækker frisk som med sin milde smag gør, at både børn og voksne vil sætte tænderne i den. Smagen af torsk er mild og delikat, hvilket kommer fra torskens langsomme vækst i det kolde vand. Den langsomme vækst giver torsken god tid til at smagen kan udvikle sig og bidrager til at den får en sødlig og fyldig smag.

KÅL

Grønkål, hvidkål, rosenkål og rødkål er i sæson netop nu. Kål er kærlighed til både kroppen og kloden, fordi kål er ikke kun en farverig og billig råvare men også en klimavenlig en af slagsen. Men kål er meget mere end en farverig, billig og klimavenlig råvare. Kål er nemlig også en fremragende kilde til vitaminer, mineraler og kostfibre, som alle er vigtige for at vedligeholde en sund og funktionel krop.

Kål kan inkorporeres i måltider som tilbehør, og du finder her tre salater med kål, hvor den farverige grøntsag har fået selskab af både avokado, granatæbler og appelsiner - velbekomme. 

 • Rodfrugter

  Jordskokker

  Mad i december

  Jordskokker er den lidt sære knold, som mest af alt ligner en krydsning mellem frisk ingefær og jordede kartofler

  Jordskok er en urt, der kan blive op til to meter høj, og den er i sæson i årets koldere måneder, nærmere bestemt fra september til april.
  Den søde rodfrugt stammer fra Nordamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusinde år af Indianerne inden den fik sin udbredelse i Europa i 1600-tallet, da en fransk opdagelsesrejsende bragte den hertil. Det var dog først op igennem 1980’erne, at den for alvor fik udbredelse i danske køkkener. Her er de blevet særligt populære at bruge i supper, men også i en bagt eller gratineret udgave smager de skønt. Udover deres dejlige smag, kan vi varme os ved tanken om, at de rent ernæringsmæssigt bidrager med vigtige kostfibre - jordskokker har nemlig et højt indhold af insulin, som er med til at stabilisere blodsukkeret.