Stegt flæsk kom frem tilbage i slutningen af 1800-tallet, hvor jernkomfuret blev indført. Siden hen er den populære ret blevet kåret som Danmarks nationalret, og det er med god grund, for sammen med nye kartofler, persillesovs og hjemmelavet agurkesalat, er stegt flæsk en ret, der står højt på listen over livretter.

Sådan gør du

Stegt flæsk

Krydr flæsket godt, og bank det lidt ud, hvis det er tykke skiver. Læg flæskeskiverne op på en ovnrist med en bageplade under, som fedtet kan dryppe ned i under stegningen. Sæt flæsket i ovnen, og steg det ved 180º i 40-45 minutter, indtil det er helt sprødt og gyldent.

Persillesovs

Smelt smørret i en lille gryde, tilsæt mel lidt ad gangen under piskning, til du får en glat jævning. Tilsæt mælk under kraftig omrøring, og lad sovsen koge igennem 5-10 minutter, så melsmagen bliver kogt væk. Smag sovsen til med revet muskat, salt og peber. Tilsæt derefter masser af hakket persille (der kan næsten aldrig komme for meget i). Kom ikke stegefedtet i sovsen, da det kommer til at sløre den klare smag af persille. Sovsen bliver bestemt ikke en bedre ledsager til flæsket.

Agurkesalat

Kog eddike, sukker, vand og krydderier op i en gryde. Tag eddikelagen af varmen, når den koger, og lad lagen køle af. Skyl agurkerne, og skær dem ud i helt tynde skiver – brug evt. en mandolin. Læg agurkeskiverne i en skål, drys med salt, og lad dem trække i 10-15 minutter, så de smider lidt væske. Vrid agurkerne mellem hænderne, så al væden kommer ud af dem, og sænk dem herefter ned i den kolde eddikelage. Lad agurkerne trække i minimum et par timer, inden de spises.

Server flæsk og persillesovs med nye kogte kartofler og agurkesalat til.

Tip

Agurkesalaten kan gemmes på sylteglas i køleskabet og holde sig i ca. 20-30 dage.

Ingredienser

Stegt flæsk

750 g stegeflæsk i skiver
havsalt

Persillesovs

30 g smør
3 spsk hvedemel
5 dl letmælk
muskatnød
havsalt
Friskkværnet peber
1 bundt persille

Agurkesalat

2 dl lagereddike
2 dl sukker
2 dl vand
10 hele peberkorn
4 laurbærblade
1 stængler dildfrø
2 agurk
havsalt