Sådan gør du
Dag 1
Udblød knækket rug, hørfrø og solsikkekerner i de 4 dl vand natten over i køleskabet.
Dag 2
Bland de udblødte frø og kerner og udblødningsvandet med kærnemælk i en stor skål, og rør gær og honning ud i blandingen.
Tilsæt rugmel, hvedemel og salt, og rør det hele sammen til en ensartet masse. Fordel den jævnt i en 1,8-2 liters rugbrødsform, og glat overfladen ud.
Stil rugbrødet til hævning et lunt sted i 3-4 timer. Rugbrødet skal gerne hæve med en halv gang og have små luftbobler i overfladen. Hvis det ikke er hævet nok, så lad det stå lunt en times tid ekstra.
Når brødet er hævet, kan du enten sætte det på køl natten over eller bage det med det samme.
Bag rugbrødet ved 180° i 40-45 minutter. Hvis du har et termometer kan du bruge det til at sikre dig, at brødet er færdigt – det skal være 97-98° i midten. Lad brødet køle helt af på en bagerist – hvis du skærer i det for tidligt, vil det smuldre.
Opbevar det afkølede rugbrød i et rent viskestykke på køkkenbordet – sæt det aldrig i køleskabet, da det får det til at virke tørt og trist.
Ingredienser
190 g knækkede rugkerner
100 g hørfrø
100 g solsikkekerner
4 dl vand
100 g kærnemælk eller opfrisket rugsurdej
1 spsk honning
7 g gær
125 g rugmel
65 g hvedemel
1 spsk salt